«Ülekohtu toimikud 2»: staažikas prokurör Heino Tõnismägi esitles arhiivikogumiku teist osa

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Heino Tõnismägi
Heino Tõnismägi Foto: Erakogu

Elupõline prokurör Heino Tõnismägi koondas Eesti inimesi puudutanud punaterrori juhtumid taas raamatusse: teisipäeval tutvustas ta riigiprokuratuuris vastvalminud «Ülekohtu toimikud 2», mis ilmus järjeks viimati 1998. aastal avaldatud raamatule.

«Faktid ja statistika on teada, aga mina tahtsin kirjutada emotsioonidest, tragöödiast, mida tõi nõukogude võim,» tutvustas 80. eluaastates Tõnismägi oma värsket teost.

Heino Tõnismägi uue raamatu kaaned.
Heino Tõnismägi uue raamatu kaaned. Foto: Kirjastus Grenader

Raamatust leiab paljuski arhiivisoppidest leitud info põhjal kirja pandud 30 juhtumit, nende seas lood nii peaminister Kaarel Eenpalu surmaheitlusest, samas ka lihtsate Eesti perede läbielamistest ja võitlusest punaterroriga. 

«Käesolev raamat jätkab juba alustatud temaatikaga. Need on mitte kabinetivaikuses sündinud hirmulood, vaid reaalsest elust võetud dokumentalistika. Juhtmõtteks – et ei läheks meelest, mis meiega tehti ja mis meie tegemata jätsime,» tutvustatakse kaanel. 

Raamatuesitlusele olid kutsutud nii raamatus mainitute sugulased, nende seas ka Kaarel Eenpalu lapselaps ja pikaaegne Kodutütarde eestvedaja Anne Eenpalu (Isamaa). Külaliste seas oli veel ametnikke, ajaloolasi ja ajakirjanikke. Kaitseväe vormis võttis sõna ka taasiseseisvunud Eesti piirivalve üks ülesehitajaid Henn Karits. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles