Prantsuse staarnäitlejat süüdistatakse taas seksuaalses väärkohtlemises (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Gérard Depardieu ja Isabelle Huppert 1980. aasta filmis "Loulou"
Gérard Depardieu ja Isabelle Huppert 1980. aasta filmis "Loulou" Foto: Capital Pictures/CAP/RFS/Scanpix

13 naist süüdistavad prantsuse filminäitleja Gérard Depardieud seksuaalselt sobimatus käitumises ja ahistamises. Ulatuslik uurimine on näidanud, et Depardieu, kes igasugust sobimatut või kuritegelikku tegevust eitab, on aastatel 2004 kuni 2022 teinud sobimatuid lähenemiskatseid kümnete naiste suhtes, vahendab Guardian. 

Prantsuse uurivale ajakirjandusele keskendunud uudissaidi Mediapart uurimine on toonud ilmsiks hulga juhtumeid, kus näitleja Gérard Depardieu on käitunud sobimatult. Kuude pikkuse uurimise järel on selgunud, et Depardieu on naiskollege korduvalt ahistanud ligi 20 aasta vältel.

Mediaparti avaldatud aruanne sisaldab muuhulgas ka 13 naise tunnistusi, kes väidavad, et Depardieu on neid korduvalt ja peaaegu süstemaatiliselt ebasündsate kommentaaridega tülitanud, käperdanud, ebasobivalt lähenenud ning seda ligi 20 aasta jooksul erinevate telesarjade ja filmide võtetel, sealhulgas Netflixi sarjas «Marseille», eluloofilmis «Dumas» ja komöödias «Big House».

Näitleja ise on keeldunud kommentaaride andmisest, ent Depardieu advokaadid eitasid igasugust kuritegelikku ja ahistavat käitumist. Pariisis asuva advokaadibüroo meelest põhineb aruanne «subjektiivsetel hinnangutel ja/või moraalsetel hinnangutel».

Näitleja väidetav käitumine on suures osas olnud suunatud noortele naisnäitlejatele, meigikunstnikele, võttetehnikutele ning hõlmanud soovimatut puudutamist, käperdamist, pealetükkivat käitumist, nilbeid kommentaare ning «ebamugavust valmistavaid oigavaid häälitsusi».

Uurimusest selgub aga, et teised meeskonnaliikmed on Depardeu käitumist ignoreerinud ning sageli naiskolleegid välja naernud, tuues välja, et need on lihtsalt «Gérardile omased veidrused, mida tuleb lihtsalt taluda».

20 režissöörist ja produtsendist, kellelt Mediapart kommentaari püüdis saada, vastasid vaid 11 ning neist kõik peale ühe vastasid, et ei ole sellist käitumist täheldanud või on selle kohta kuulnud hiljem ning kolmandatelt isikutelt.

Režissöör Fabien Onteniente, kes on Depardieuga paaril korral kõnealuse ajavahemiku sees koos töötanud, ütles, et tema näitlejate valiku eest vastutav produtsent hoiatas teda, et näitlejal võib «tüdrukute läheduses viibimine raskeks osutuda», ent kui Onteniente aastaid pärast filmide valmimist sarnaseid süüdistusi kuulis, oli ta näitlejat hoiatanud ja korrale kutsunud.

Depardieud peetakse Prantsusmaa kuulsaimaks ja kurikuulsaimaks elavaks filmistaariks, kes on muuhulgas kuulutanud ka lojaalsust Venemaale. Talle on korduvalt esitatud süüdistusi vägistamises, lennukis avalikult urineerimise ja kohatu käitumise eest, mis on küll tema mainet määrinud, ent pole kaasa toonud tõsisemaid tagajärgi.

2018. aastal esitas näitleja Charlotte Arnould Depardieule, kes on tema isa sõber, vägistamissüüdistuse, väites, et too ründas teda kahel korral ja püüdis naist suguühtesse sundida. Kuigi Depardieu on püüdnud süüdistustest vabaneda, pole see õnnestunud ning juhtumit menetletakse endiselt Prantsusmaa kohtutes. Depardieu lükkab süüdistused täielikult tagasi.

Režissöörid ja produtsendid on vaatamata Depardieu kohatule käitumisele jätkanud staari palkamist ning ka möödunud aastal osales Depardieu kokku viies filmis, sealhulgas detektiivisarja «Maigret» uusversioonis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles