Maria Fausti uus intiimne teos tõukub lähisuhtevägivallast

Kultuuritoimetus
Copy
Maria Faust
Maria Faust Foto: Pressifoto

22. juunil toimub Triigi Filharmoonias Saaremaal Maria Fausti «Maarja missa» ettekanne. Triigi sadamas asuvale populaarsele kontserdilavale astuvad kammerkoor Collegium Musicale ja Maria Faust Band Endrik Üksvärava dirigeerimisel.

«See teos ei süüdista, õpeta ega paku välja ka lahendusi. Pigem on see lohutuseks ning on vähene, mida ma helilooja ja inimesena suudan ühiskonnale enda poolt anda,» tutvustas kontserti Eesti üks tunnustatumaid džässartiste Maria Faust.

Festivali Klaaspärlimäng egiidi all toimuv «Maarja missa» on Triigi Filharmoonia selle hooaja avakontsert.

«Maarja missa» helikeeles kohtuvad keskaja muusika, džässi, eksperimentaalse nüüdismuusika, aga ka Eesti vanema rahvaviisi muusikalised mõjutused.

«Maarja missas» on kasutatud liturgilise missateksti kõrval ka dramaturg Eero Epneri koostatud valimikku Karl Ristikivi jt luuletajate tekstidest. Need annavad traditsioonilisele missatekstile teatud osades koduvägivalla ohvritega seonduvalt peresuhete haprusele viitava intiimsema lisatähenduse.

Maria Faust
Maria Faust Foto: KRÕÕT TARKMEEL

«Maarja missa» helikeel on võrdlemisi eksperimenteeriv – muusikalised stiiliviited vahelduvad siin üsna kiiresti. Nii võivad helged ja leebed muusikalised motiivid koori naishäältel kohe üle minna instrumentaalansambli džässilikule teemaarendusele ja keskaja motiividega sarnanev lakoonilisus teiseneda koori meeshäälte artistlikele «haugatustele» ja naishäälte malbetele sosinatele.

Kooril ja instrumentaalansamblil on «Maarja missa» kui terviku raames erinevad rollid – kui sisuline raskuskese on peamiselt koori kanda, siis ansamblile jäävad dramaatiliste aktsentide rõhutamine, siduvad vahemängud ja «muusikaline kommentaarium». Kuid selliselt püsib see muusika heas kõlalises tasakaalus nii emotsionaalses kui kompositsioonilises tähenduses.

Maria Fausti loomingu ja helikeele eripäraks on julge eksperimenteerimine mittetraditsiooniliste džässivooludega ning viimastel aastatel ka pöördumine muusikaliste suurvormide poole. Ta on üks rahvusvaheliselt tunnustatumaid Eesti džässartiste.

Ta on pälvinud auhindu nii Eestis kui Taanis, nende seas Eesti aasta džässmuusik 2016 ja Eesti aasta džässhelilooja 2019. Taanis 2014. ja 2017. a Danish Music Awards Jazz võitja kategooriates aasta helilooja ja aasta crossover-album. Viimati pälvis Maria Faust võidu aasta džässalbum 2020. aastal Taanis ja 2021. aastal Eesti muusikaauhinna.

Eesti tippkammerkoor Collegium Musicale tegutseb aastast 2010 dirigent Endrik Üksvärava eestvedamisel ning on selle ajaga pälvinud märkimisväärseid auhindu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles