ŠOKK KUNSTIMAAILMALE ⟩ Kunstnik võitis maineka konkursi tehisintellekti loodud fotoga (3)

Kultuuritoimetus
Copy
Polegi päris foto: tehisintellekt lõi sellise auhinna vääriliseks tunnistatud pildi.
Polegi päris foto: tehisintellekt lõi sellise auhinna vääriliseks tunnistatud pildi. Foto: Boris Eldagsen

Saksamaalt pärit kunstnik Boris Eldagsen keeldub vastu võtmast Sony World Photography Awardsil võidetud auhinda, sest tema foto lõi sõrmenipsu kiirusel hoopiski tehisintellekt, vahendab The Guardian. Eldagsen loodab, et roboti tehtud foto suur võit innustab fotomaailma pidama aktiivset arutelu fotograafia olemuse üle ning tehisintellekti rolli üle fotograafias.

Auhinna vääriliseks valitud must-valge foto kujutab kahte naist. Eldagsen, kes konkursile selle foto saatis, õppis kunsti nii Mainzi, Praha kui Hyperabadi mainekates kunstikoolides. Ta väidab, et võttis konkursist osa nagu kavalpea, kes loodab teada saada, kas sellistel konkurssidel ollakse üldse valmis tehisintellekti tehtud fotodeks. «Ei olda valmis,» järeldas Eldagsen pärast ootamatut võitu.

«Fotomaailmas peab algama arutelu selle üle, mida pidada fotograafiaks ja mida mitte. Kas fotograafia on piisavalt ulatuslik kunstivorm, et tehisintellekti loodud piltidel oleks võimalik siseneda? Või oleks see viga? Auhinnast keeldumisega loodan seda arutelu kiirendada.»

Eldagseni sõnul on see ajalooline hetk, sest kunagi varem ei ole tehisintellekti loodud foto võitnud mainekat rahvusvahelist konkurssi. «Kui paljud teadsid või kahtlustasid, et see on tehisintellekti tehtud? See ei tundu ju päris aus, või mis? Tehisintellekti tehtud pildid ja pärisfotod ei peaks sellistel konkurssidel üksteisega võistlema. Tehisintellekt ei loo ehtsaid  fotosid. Seega ma ei tahagi auhinda vastu võtta.»

Eldagsen pakkus, et auhinnaraha võiks minna annetusena Odessas Ukrainas toimuvale fotograafiafestivalile.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles