Vaata, kes kandideerivad tänavusele noore arhitekti preemiale

Kultuuritoimetus
Copy
Joel Kopli Laaneotsa maja pälvis 2021. aasta Eesti Arhitektide Liidu eramupreemia ja 2020. kuulutati aasta betoonehitiseks.
Joel Kopli Laaneotsa maja pälvis 2021. aasta Eesti Arhitektide Liidu eramupreemia ja 2020. kuulutati aasta betoonehitiseks. Foto: Tõnu Tunnel

Eesti Arhitektide Liidu noore arhitekti preemia võistlus toimub kümnendat korda ja tänavuse laureaadi kuulutab välja Vabariigi President 21. aprillil Eesti Kunstiakadeemia aulas EAL üldkogu raames toimuval auhinnatseremoonial.

«Tänavused nominendid on viimasel kümnendil Eesti arhitektuuriväljal eredalt silma paistnud arhitektid, kes on ka järgneval kümnendil ühed olulisemad Eesti arhitektuuri suunajad. Hoolimata nominentide üheealisusest on nende tegevuste palett kirju: fookuses on nii kodanikuühiskonna kui liikuvuse temaatika, samas leidub nende portfooliotes auhinnatud hooneid, suuremaid arendusi ja kõrgekvaliteedilisi väikeobjekte,» kommenteeris Eesti Arhitektide Liidu president Andro Mänd.

Noore arhitekti preemiale kandideerivad 2023. aastal kaks arhitekti ning kaks arhitektide kollektiivi:

Joel Kopli on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuri ja linnaplaneerimise eriala ning Tallinna Tehnikakõrgkooli arhitektuuri eriala. 2011. aastal asutas ta koos Koit Ojaliivi ja Juhan Rohtlaga KUU arhitektid, mis on oma tegevuse jooksul tegelenud erineva tüpoloogia ning skaalaga objektidega alates installatsioonidest ja näituse kujundustest kuni võrdlemisi mastaapsete avalike hooneteni. Igale objektile on lähenemine unikaalne proovides tabada antud asukoha ruumilisi kvaliteete ning püüda neid pakutava lahenduse abil võimendada või lisada.

Kopli on pälvinud auhinnalisi kohti ligi 50-l kohalikul ja rahvusvahelisel arhitektuurikonkursil. Kopli loomingut on pärjatud Riikliku Kultuuripreemiaga, Kultuurkapitali arhitektuuri valdkonna peapreemia kui ka arhitektuuri sihtkapitali preemiatega, kahel korral Arhitektide liidu aastapreemiaga, Arhitektide liidu ERAMU preemiaga, kahel korral Aasta Betoonehitise preemiaga ning Aasta Puitehitise preemiaga. Lisaks on Kopli looming olnud kahel korral nomineeritud Mies van der Rohe üleeuroopalisele arhitektuuripreemiale.

Joel Kopli tuntumad tööd on näiteks äsja valminud Rakvere töö- ja tehnoloogiakeskus, Eesti Kunstiakadeemia õppehoone (koostöös Koit Ojaliivi, Juhan Rohtla, Eik Hermanni, Rene Sauemäe ja Kalle Komissaroviga), Hollandi Kuningriigi aianduskultuuri messi Floriade 2012 Eesti paviljon (koostöös Koit Ojaliiviga), Laaneotsa Maja ja Suvila Murastes (koostöös Koit Ojaliiviga). Alates 2014. aastast on ta juhendanud EKA arhitektuuri teaduskonna eriala stuudioid.

EKA õppehoone
EKA õppehoone Foto: Tõnu Tunnel

Tõnis Savi on ehitanud ligi kahekümne aasta jooksul hübriidkarjääri, mis kombineerib arhitektuuri, linnaplaneerimist, liikuvust ja elamiskõlbliku ning nauditava linnakeskkonna fookusesse toomist.

Savi karjääris on võtmerollis mõtisklus tulevikust, mis väljendub nii spetsialiseerumises üha väiksematele leibkondadele funktsionaalsete eluruumide kavandamises kui inimeste argikogemuse mõjutamises tänavadisaini ja liikuvuse kaudu, aga ka teadmiste edastamises nii olulistele otsustajatele kui Eesti Kunstiakadeemia tudengitele.

Savi on üks esimesi pehmete inimõõtmeliste linnade eestkõnelejaid Eestis, nihutades fookust modernistlikust autokesksest planeerimisest avalikule ruumile, mis ka tegelikult rahuldab inimeste psühholoogilisi ja ühiskondlikke vajadusi. Savi on hea näide arhitektist, kes julgeb tegutseda väljaspool eelmiste põlvkondade kinnistatud rolle.

Hotell Lydia Tartus (arhitektid Tarmo Teedumäe, Indrek Tiigi, Paco Ulman, Tõnis Savi).
Hotell Lydia Tartus (arhitektid Tarmo Teedumäe, Indrek Tiigi, Paco Ulman, Tõnis Savi). Foto: Paco-Ernest Ulman

Arhitekt Must on asutatud 2013. aastal ning noort arhitektide kollektiivi veavad Mari Rass, Ott Alver ja Alvin Järving. Indiviidide rõhutamise asemel on nad loonud arhitekt Musta koondportree usus, et arhitektuur on meeskonnatöö ning kollektiivne panus aitab vastata tänapäeva maailma keerukatele väljakutsetele. Musta vedavad arhitektid on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuri osakonna.

Arhitekt Musta keskmeks on avatud arhitektuurivõistlustel osalemine ning kollektiiv on kokku koostanud ligi 100 võistlustööd. Esimene võidetud arhitektuurikonkurss oli «Hea avaliku ruumi» programmi raames loodud Tõrva keskväljak, millele on järgnenud veel 5 väikelinna linnasüdame kujunduse konkursivõitu. Musta esimene ehitatud hoone – Suure-Jaani Tervisekoda pälvis nominatsiooni Mies van der Rohe auhinnale. Must on projekteerinud mitmeid koolihooneid, millest on valmis ehitatud Tabivere Kool ning kohe valmimas Kärdla Põhikool, Mustamäe ja Pelgulinna riigigümnaasiumid Tallinnas.

Suure-Jaani Tervisekoda
Suure-Jaani Tervisekoda Foto: Tõnu Tunnel

Arhitektuuribüroo b210 arhitektide tuumik Aet Ader, Mari Hunt, Kadri Klementi ja Karin Tõugu tähistab tänavu oma 12. ühist tegutsemisaastat. B210 kasvas välja horisontaalsest loomekollektiivist, mis on loonud platvormi erinevate teemadega tegelemiseks. B210 töölauale mahub nii kontekstuaalne disain kui ruumiloome protsesside laiapõhjaline mõtestamine. Kollektiivi jaoks olulisemad valdkonnad on avalik ruum, disain, kureerimine, haridus ja ruuminõu.

B210 esimeste projektide hulka kuuluvad linnainstallatsioonid, Tallinna Arhitektuuribiennaal: Recycling Socialism, Kuressaare kolledži katsebasseini hoone, Tallinna planeeringute juhend, Ehituskunsti toimetamine. Läbivalt on b210 olnud aktiivne õppejõud Eesti Kunstiakadeemias ja nõuandja avalikule sektorile: koolidele ja lasteaedade ruumi kaasajastamisel, Eesti looduskeskkonna väärtuse rõhutamisel disainiga. Viimase aja tegevustest on tähelepanu pälvinud Maidla loodusvillad, värskelt valminud Eesti Suursaatkond Singapuris, mais avanev XVIII Veneetsia Arhitektuuribiennaali Eesti paviljon «Kodupeatus». B210 kolleegid, kes loovad tuumikust laiema seltskonna on Arvi Anderson, Katrin Koov, Helmi Langsepp, Mari Möldre, Nele Šverns, Jekaterina Zakilova, Kristian Taaksalu.

Maidla Loodusvilla
Maidla Loodusvilla Foto: Tõnu Tunnel

Noore arhitekti preemia võitja valitakse kuni 40-aastaste Eestis elavate ja töötavate, arhitektide liitu või selle noortesektsiooni kuuluvate arhitektide või kollektiivide seast, kes on olnud omal alal innovaatilised või kelle looming on aidanud kaasa Eesti arhitektuuri tutvustamisele maailmas.

Preemiaks on koostööpartnerite Heldur Meeritsa ja reisibüroo Go Travel toel väljaantav 5000 euro suurune reisitšekk vabalt valitud sihtkohta. Noore arhitekti preemia konkurssi korraldab Eesti Arhitektide Liit. Viimastel aastatel on preemia pälvinud Sille Pihlak ja Siim Tuksam (2017), Laura Linsi ja Roland Reemaa (2019) ning Johan Tali (2021).

Käesoleva aasta žüriisse kuuluvad arhitektuuriajakirjanik ja The Architects’ Journal toimetaja Merlin Fulcher (London), arhitekt Indrek Allmann (arhitektuuribüroo PLUSS, EAL), arhitekt ja NAP 2021 laureaat Johan Tali (AB molumba, EAL), Metro Capital partner ja Estonian Business Schooli juhatuse liige Mart Habakuk ning LHV grupi nõukogu liige, ettevõtja ning noore arhitekti preemia rahastaja Heldur Meerits.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles