Kolm meest paadis, kitarridest rääkimata

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Ületavad piire ja ühendavad ühendamatut: tänavuse Jazzkaare avava suurteose Kitarriookean heliloojate trio Andre Maaker, Laur Joamets ja Peeter Vähi. 
Ületavad piire ja ühendavad ühendamatut: tänavuse Jazzkaare avava suurteose Kitarriookean heliloojate trio Andre Maaker, Laur Joamets ja Peeter Vähi. Foto: Sadu-Triste Juurikas

Jazzkaar on viimastel aastatel tellinud Eesti heliloojatelt avakontserdiks mastaapsemaid uudis-teoseid. Tänavuseks teoseks on «Kitarriookean» ja nagu nimigi ütleb on seal põhikangelaseks vahetevahel ka piiri-rikkujaliku imidžiga kitarr.

Uudisteose loojateks on festival kutsunud kolm võrdlemisi eripalgelist heliloojat – Peeter Vähi, Andre Maaker ja Laur Joamets. Igaühel kirjutada teosest ligi 20-minutiline osa.

Vähi oma loomingus kui ida ja lääne traditsioonide sünteesija, Maaker jazz’ikooli ja

-lähenemisega kitarrist, kelle väljund pole küll olnud ainult jazz (kuigi ka seda), vaid pigem erinevad folk-, laulja/laulukirjutaja- või improvisatoorsed projektid. Ka on ta näiteks pugenud albumitel «Minu Laulu Pidu» ja «Meie Laulu Pidu» võiks öelda, et eestluse muusikaliste tüvitekstide sisse ja need oma nägemuse järgi värskemaks kastnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles