Tallinna hubaseim kino plaanib uhket sünnipäevapidu

Kultuuritoimetus
Copy
Meenutus Sõpruse varasemast sünnipäevast, kui õues vaadati filmi «Grease».
Meenutus Sõpruse varasemast sünnipäevast, kui õues vaadati filmi «Grease». Foto: Madis Veltman

Eesti vanim arthouse-kino Sõprus tähistab 22. aprillil oma 68. sünnipäeva John Cassavetese ja Mart Aviga oma 68. sünnipäeva. Väärika vanuse tähistamiseks linastub Cassavetese film «Näod» aastast 1968. Sellele järgneb Mart Avi kontsert.

«Näod» on humoorikas, kuid sealjuures inimlikult traagiline lugu ühe abielu lõpust. Filmi vältel saab kogeda Los Angeleses elava seltskonna elu – üks pikk ja keeruline õhtu, millele järgneb lausa sensatsiooniline hommik.

Täielikult ainult Cassavetese isikliku ja vastavalt vajadusele kokku laenatud rahaga tehtud film võeti 16mm filmilindile üles 1964. aastal. Algselt 285-leheküljelise stsenaariumi võtted kestsid seitse kuud ning ressursside puudusel kulus montaažile ja postproduktsioonile üle kolme aasta (kaasa arvatud umbes 50 päeva kestnud käsitsi filmi heli sünkroniseerimine, et hoiduda kogu võtteperioodi uuesti filmimisest).

Kaader John Cassavetese märgilisest filmist «Näod».
Kaader John Cassavetese märgilisest filmist «Näod». Foto: Filmikaader

Tulemuseks 1968. aasta Veneetsia filmifestivali parima filmi, parima režissööri ja parima meespeaosa preemiad ning üllatuslikult ka kolm Oscari nominatsiooni sinna otsa (parim nais- ja meeskõrvalosa ning originaalstsenaarium). Ning kõigile osalistele mälestuseks võtted, mida John Cassavetes nimetas «parimaks ajaks oma elus» ning mille kohta tema abikaasa ning üks filmi peaosatäitjatest Gena Rowlands ütles: «Me poleks saanud kunagi seda filmi nii teha, nagu me soovisime, kui me oleksime selleks kulutanud kellegi teise kui iseenda raha.»

Cassavetes on lavastajana tuntud selle poolest, et tema filmid on näitlejate filmid ehk tavaliselt on tegu karjääri parimate rollidega. Gena Rowlands (Jeannie) domineerib filmis tänu oma sarmile, John Marley (Richard Frost) ja Lynn Carlin (Maria Frost) ehmatavad oma naerutsemiste-õelutsemistega lahkumineva abielupaarina ning Seymour Cassel (Chet) on indie-kino surematu kangelane, alustades peolooma persona'ga ja lõpetades otsustaval hetkel aknast välja hüppamisega. Nii Rowlands, Marley, Carlin kui Cassel teevad «Nägudes» etteasted, mis kedagi külmaks ei jäta.

Cassavetese «Näod» võiks mõjuda inspireerivalt igaühele, kes on kunagi unistanud filmitegemisest ning on imeline tõestus sellest, et peavoolust teisiti tegemine on võimalik ja iseendaks jäädes saab ka edu saavutada. Need on põhimõtted, mida Sõprus soovib oma sünnipäeval kõigile kino sõpradele meelde tuletada ning kergitada kaabut ka aasta 2010 programmikoostajate suunas, kes siis värskelt taasavatud Sõpruses julgesid Cassavetese retrospektiivi ekraanile tuua.

Eesti Muusikaauhindadel aasta parima elektroonikaalbumi auhinnaga pärjatud avant-popp bard Mart Avi annab Sõpruse sünnipäeva teenistuses kinokunstile pühendatud kontserdi. Avi looming, esinemised ja karakter on kütkestanud tähtsaid rahvusvahelisi muusika- ja kultuuri mõtestajaid nagu Simon Reynolds ning leidnud järjepidevat kajastust häälekandjates nagu MOJO, Wire, Crack, BBC 6 Music jpt.

Õhtu juhatavad sisse DJd Raul Saaremets ja Siim Nestor, kes mängivad muusikat aastast 1968.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles