Eesti sarjatootjad saavad hakata Euroopa fondist toetust taotlema

Anna Sarapuu
, ajakirjanik
Copy
Heidy Purga.
Heidy Purga. Foto: Tairo Lutter

Kultuuriminister Heidy Purga allkirjastas täna lepingu, millega hakkab Eesti osalema Euroopa Nõukogu kaastootmisfondi Eurimages telesarjade pilootprojektis. Eesti panustab programmi kolme aasta jooksul kokku 360 000 eurot ning sellega saavad Eesti sarjatootjad võimaluse fondist toetust taotleda.

«Audiovisuaalsektori mängureeglid on muutunud ning telesarjadel on järjest suurem osa selles, mida me vaatame. Sarjad on muutunud keerukamaks ja kvaliteetsemaks ning tootmine vastavalt kallimaks, mis paneb Euroopa oma väikeste killustunud turgudega ebavõrdsesse olukorda. Anname Eesti sarjade tegijatele võimaluse teostada oma ideid rahvusvahelises koostöös, et globaalsete suundadega kaasa minna ja ühtlasi enda loomingut täiesti uue publikuni viia,» ütles kultuuriminister Purga.

Eurimagesi filmifondi panustab lisaks 37 Euroopa Nõukogu liikmesriigile Kanada. Sarjade toetusprogramm on Euroopas esmakordne, taotlusvoor avaneb selle aasta septembris. Sarjade kaastootmise pilootprogrammiga on Eurimagesi eesmärk suurendada audiovisuaalsete lugude jutustamise geograafilist ja temaatilist mitmekesisust, tugevdades rahvusvahelisi kaastootmistavasid.

Fond võimendab rahvusvahelisi kaastootmispraktikaid Euroopa Nõukogu liikmesriikide vahel. Nii on võimalik säilitada Euroopas loominguline kontroll ja autoriõigused ning soodustada toetatavate teoste levikut. Toetades ja kaitstes sõltumatut tootmist, aitab algatus säilitada mitmekesisust, pluralismi ja sõnavabadust sarjadena toodetud teostes, millel on oluline mõju noorematele põlvkondadele.

Eurimagesi toel on 30 aasta jooksul toetatud üle 2000 audiovisuaalprojekti. Eesti filmidest on Eurimages viimati toetanud peagi esilinastuvaid mängufilme «Nähtamatu võitlus» (rež Rainer Sarnet) ja «Tume paradiis» (rež Triin Ruumet).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles