Üks imelik masin: eestlased väntasid tehisintellekti abiga filmi

Kultuuritoimetus
Copy
Johann Urb ja Anna Elisabeth Leetmäe filmis «Lapsmasin».
Johann Urb ja Anna Elisabeth Leetmäe filmis «Lapsmasin». Foto: Filmikaader

12. mail jõuab kinolinadele Rain Rannu («Ükssarvik») kolmas mängufilm – AI-põnevik «Lapsmasin». Äsja avaldatud filmi treiler viib vaataja rappa ja maa-alusesse tuumapunkrisse, kus salapärane idufirma arendab maailma muutvat tehisintellekti.

Režissöör Rain Rannu sõnul on «Lapsmasin» lugu nässu läinud tehisintellektist – autentne, lõbus ja huvitav igale vanuseklassile. «Film on mõeldud vaatamiseks nii noortele täiskasvanutele kui ka nende vanematele. See on üks esimesi mängufilme, mis mõtestab viimase poole aasta jooksul laineid löönud AI meeletut arengut ja sellega kaasnevaid ohte.»

Filmi ilmestavad esmakordselt tehisintellekti kaasabiga loodud visuaalsed efektid. Ka linateose reklaamplakat valmis Midjourney AI-mudeli abil, mis on Rannu sõnul teinud viimase aasta jooksul meeletu arenguhüppe. 

Filmi «Lapsmasin» reklaamplakat.
Filmi «Lapsmasin» reklaamplakat. Foto: Tallifornia

«Tehisintelligentsil põhinevat tehnoloogiat on uute rakenduste, näiteks ChatGPT abil saatnud viimastel kuudel pöörane melu. «Lapsmasin» räägib tehisintelligentsi ohtudest arusaadavalt nii noortele kui vanadele. Kuivõrd praegu võib tunduda kõik lihtne ja armas, on oluline mõista ning ka karta AI potentsiaali,» märkis filmi produtsent Tõnu Hiielaid.

Filmis lööb kaasa eestlasi nii siit kui ka teiselt poolt ookeani: Johann Urb, Anna Elisabeth Leetmäe, Priit Pius, Ivo Uukkivi, Tom Urb jt. Filmi operaatoriks on Ants Tammik («Savvusanna sõsarad», «Ükssarvik»), filmikunstnik on Krete Tarkmees («Kratt») ja helilooja on Bert On Beats.

«Lapsmasina» maailmaesilinastus toimus eelmise aasta novembris PÖFFi noorte- ja lastefilmide festivalil Just Film. Publikul on eksklusiivne võimalus näha filmi ka enne ametlikku kinolevi. Selleks tuleb seada sammud Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivalile HÕFF, kus film linastub 29. aprillil.

Rain Rannu on Eesti filmirežissöör, keda tuntakse eelkõige läbi start-up komöödia «Ükssarvik» (2019). Raini filmid käsitlevad sageli tehnoloogiateemasid ning tehnoloogia mõju ühiskonnale, ammutades inspiratsiooni Raini enda kogemusest tehnoloogiaettevõtjana. Hetkel teeb Rain oma neljandat mängufilmi «Vaba raha» (2023).

Filmi tootja ja levitaja on Tallifornia. Tallifornia on 2018. aastal Tallinnas asutatud produktsioonifirma, mis keskendub mängufilmide tootmisele, rahastamisele ja levile. Tallifornia eelmisteks linateosteks olid «Kratt», «Kiik, kirves ja igavese armastuse puu» ja «Ükssarvik».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles