Smuuli-saaga jätk: kirjanik õigustas Eesti linnade pommitamist (21)

Kultuuritoimetus
Copy
Kirjanik Juhan Smuul
Kirjanik Juhan Smuul Foto: Vitali Gorbunov / Saaremaa muuseum

Kirjanike liit otsustas, et Juhan Smuuli bareljeef jääb oma kohale kirjanike maja seinale, süüdistused küüditamisel osalemisest ei suutnud seda sealt lahti kangutada.

Ajaloolise mälu huvides saatis Postimehe lugeja viite Juhan Smuuli 1944. aastal ilmunud artiklile «Nõukogude lennurünnakud kiirendavad Eesti vabanemist», milles kirjanik õigustab Eesti linnade pommitamist Nõukogude lennuväe poolt. See ilmus ajalehes Rahva Hääl 23. mail 1944 kolmandal leheküljel. Juhan Smuul elas siis ise Leningradis, sellepärast ta kirjutabki Eesti kohta «seal».

«Kuid on paratamatu, et selliste rünnakute juures saavad tahtmatult kannatada ka rahulikkude inimeste elamud, kunstilise ja ajaloolise väärtusega ehitused ja mälestusmärgid,» kirjutab Smuul. «Sakslasi ei saa me Eestist minema kihutada paljaste sõnadega. Nad tulevad välja peksta sealt ükskõik milliste ohvrite hinnaga. Pidage meeles suure Lenini sõnu: «Kui sõda on osutunud vältimatuks — kõik sõja heaks.»

Juhan Smuuli artikkel ajalehes Rahva Hääl 23. mail 1944
Juhan Smuuli artikkel ajalehes Rahva Hääl 23. mail 1944 Foto: Digar, kuvatõmmis

Tallinna pommitamises hukkus 757 inimest. Rahva Hääl ilmus 1942–1944 Moskvas. Smuuli tekst ilmus veidi rohkem kui kaks kuud pärast Tallinna märtsipommitamist, samuti pärast Narva pommitamist (kus inimohvreid oli küll vähem).

Täismahus lugege kõnealust artiklit siit.

Kommentaarid (21)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles