Burlesk harvesteri haardes

Hanno Soans
, kunstikriitik ja kuraator
Copy
Vaade Toni Schmale & Sevina Tzanou näituselt «final fantasy» Temnikova & Kasela galeriis.  
Vaade Toni Schmale & Sevina Tzanou näituselt «final fantasy» Temnikova & Kasela galeriis.  Foto: Stanislav Stepashko

Temnikova & Kasela galeriis Noblessneris on pea jaanipäevani avatud näitus ebamäärastest ihadest laetud elu ööpoolelt – Toni Schmale skulptuuride ja Sevina Tzanou maalide dialoog pealkirjaga «final fantasy», lõplik või viimne fantaasia.

Iseenesest tõsisema dialoogi jaoks ehk natuke napi, vaid seitsmest teosest koosneva näitusepaketi pingestab ära tõsiasi, et kahe kokku pandud autori tööd kannavad vormilises plaanis suisa risti vastupidist esitlusloogikat. Ja mõlema isikupärasest käekirjast on võimalik nende näidete najal aru saada küll.

Vaatamata sellele, et mõlemad kväär-identiteeti ja -eetost jagavad naiskunstnikud on hariduse saanud saksakeelses kultuuriruumis – Schmale Leipzigis ja Viinis, kus ta seniajani tegutseb, ning Tzanou Bonnis –, on nende tööd, kui välja arvata rõhutatud kehalisuse moment, dia­metraalselt erinevad.

Esimese skulptuurid on rasked, tummad, pretsiissuseni viimistletud pindadega mõistatuslikud objektid, mis ammutavad minimalismi ja postminimalismi esteetikast eelkõige seda, et vaataja kehalisus projitseerub nendesse iselaadse negatiivse antusena, puudujäägi kohaloluna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles