KULTUURIS KUUM ⟩ Salapäraselt hukkunud matkajate lugu: Urmas E. Liiviga Djatlovi kuru mõistatusest

Ralf Sauter
, ajakirjanik
Copy
Urmas E. Liiv on Djatlovi kuru mõistatusest aastaid haaratud olnud.
Urmas E. Liiv on Djatlovi kuru mõistatusest aastaid haaratud olnud. Foto: Erakogu / Wikimedia Commons

Postimehe kultuuritoimetuse taskuhäälingus «Kultuuris kuum» räägib kultuuritoimetuse ajakirjanik Ralf Sauter seekord Urmas Eero Liiviga, kes annab tänavusel Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivalil põneva etendusloengu ühest 20. sajandi suurimast mõistatusest. Mis täpselt juhtus 1959. aastal Uurali mägedesse matkama läinud noortega, kes öösel lahkusid riieteta oma telgist ning väga ootamatul ja jõhkral moel oma lõpu leidsid? Saate lõpus tuleb stuudiosse HÕFFi juht Helmut Jänes, et rääkida tänavuse festivali programmist.

Djatlovi kuru mõistatusele on leitud kõikvõimalikke eriskummalisi selgitusi, kuid toimikut põhjalikult uurinud Urmas Eero Liiv usub, et just tema on jõudnud kõige tõenäolisema vastuseni. Selle taskuhäälingu kuulamiseks soovitame tuled kustu panna, sest hakkame arutlema ühe tõeliselt müstilise juhtumi üle.

Mis võis juhtuda noore Igor Djatlovi juhtimisel Uurali mägedesse suundunud matkajatega, kes surid äärmiselt jõhkral moel, olles alasti ja ootamatult lahkunud oma telgist? Kas neid võis tõepoolest rünnata seletamatu maaväline jõud või hoopis mõni metsloom? Tabas neid ootamatu loodusjõud või jäid nad hoopis ette seal piirkonnas elavatele mansidele, nagu arvasid esimese uurimise käigus võimud?

HÕFFi juht Helmut Jänes
HÕFFi juht Helmut Jänes Foto: Erakogu

Saate lõpus tuleb HÕFFi juht Helmut Jänes andma soovitusi, mida tasuks selle aasta HÕFFil kindlasti vaatama minna. On see soomlaste hullumeelne märul «Sisu» või hoopiski mõni vana Kim Ki-duki film? Ja mis toimub täpselt avamisel, kus lööb kaasa ka sõge bänd Winny Puhh koos terve mudilaskooriga? HÕFF algab 28. aprillil ja kestab terve nädalavahetuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles