Aasta džässmuusikuks valiti Janno Trump

Kultuuritoimetus
Copy
Janno Trump auhinna üleandmisel
Janno Trump auhinna üleandmisel Foto: Rene Jakobson

25. aprillil tunnustati Eesti Jazzliidu ja festivali Jazzkaar Eesti silmapaistvamaid džässmuusikuid. Eesti Jazziauhindu jagati 17. korda ning auhindu jagati seitsmes kategoorias. Auhinnatseremoonia toimus festivalil Jazzkaar enne aasta džässmuusik 2022 Kirke Karja kontserti.

Aasta džässmuusik 2023 tiitli pälvis hinnatud helilooja, bassist ja ansamblipartner Janno Trump; noore džässitalendi auhinna sai saksofonist Tobias Tammearu, kes on noorele eale vaatamata jõudnud luua muusikat nii ansamblitele, filmidele ning teatritele; aasta džässhelilooja on Taanis elav Karmen Rõivassepp, kes võlub kuulajaid ühteaegu oma lauluoskusega kui ka komponeeritud paladega; džässiedendaja 2023 tiitli sai Gülnar Murumägi ja Haapsalu džässiklubi, kes on suutnud aastatepikkuse tööga populariseerida Lääne-Eestis džässmuusikat ning algatanud seal ka džässmuusika festivali Taff:Fest; aasta džässansambel on New Wind Jazz Orchestra, kes oma lühikesele tegutsemise eale vaatamata on lavalaudu jaganud paljude tippmuusikutega ning kes edendavad oma tööga bigbändi-kultuuri Eestis.

Esmakordselt jagati täna välja kaks uut auhinda. Eesti Päevalehe lugejad valisid avaliku hääletuse teel publiku lemmiku, kelleks osutus Bianca Rantala – noor helilooja, dirigent ja muusik, kes paistab silma oma arranžeeringute ja omaloominguga. Eesti Jazzliit ja festival Jazzkaar koostöös Kultuuripartnerlus SAga andsid esmakordselt välja eripreemia «Panus Eesti džässmuusikasse». Auhinna pälvis legendaarne muusik, viljakas helilooja ning klahvpillide võlur, üle 30 omanimelise heliplaadi autor ja rahvusvahelise karjääriga Tõnu Naissoo aastatepikkuse töö ning džässmuusika populariseerimise eest.

«Janno Trump on Eesti džässis hõivatumaid bassiste, tema särav ja stiilne basskitarr loob kindla vundamendi nii oma ansamblitele JT Conception ja Janno Trump Clarity Ensemble kui paljudele erinevatele kooslustele. Janno Trumpi nakatav musitseerimine, helilooming ja suurepärased arranžeeringud rikastavad oluliselt Eesti džässimaastikku, tema osaluseta ei kujutaks tänast Eesti džässielu ette,» kiidab aasta džässmuusiku tiitli pälvinud Trumpi Jazzkaare kunstiline juht Anne Erm. Aasta džässmuusikut tunnustati 3500 euroga koostöös Piletikeskusega.

«Tõnu Naissoo on Eesti džässi suurkuju, kelle särav muusikukarjäär helilooja ja džässpianistina on rikastanud muusikaelu üle 50 aasta ning olnud inspiratsiooniks ja eeskujuks mitmele generatsioonile džässmuusikutele ning muusikasõpradele. Seda suurem on rõõm, et koostöös Kultuuripartnerluse Sihtasutusega saame Naissoo pikaaegset tööd täna tunnustada,» sõnas Eesti Jazzliidu tegevjuht Elo-Liis Parmas.

Aasta džässansamblit tunnustati 2000 euroga Eesti Autorite Ühingult, noor džässtalent pälvis 2000 eurot Telliskivi Loomelinnakult, aasta džässhelilooja sai 2000 eurot Eesti Autorite Ühingult ning aasta džässiedendaja 2023 sai kingituseks JURA E8 kohvimasina festivali peatoetajalt JURAlt. Publiku lemmik sai auhinnaks 500-eurose ÖÖD hotelsi kinkekaardi ning 2000 euro eest Delfi meedia reklaamikrediiti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles