NASA ajuteadlane leidis depressiooni ravimiseks ebatavalise meetodi

Kultuuritoimetus
Copy
Depressioon on heterogeenne häire, mille põhjused on bioloogilised, psühholoogilised ja sotsiaalkultuurilised ja haigus vallandub nende koosmõjus.
Depressioon on heterogeenne häire, mille põhjused on bioloogilised, psühholoogilised ja sotsiaalkultuurilised ja haigus vallandub nende koosmõjus. Foto: Piqsels

NASA kogemusega inglise ajuteadlane Nick Tsarouchas tutvustab Tallinna ja Pärnu kontsert-mõtterännakutel uut meetodit: muusikat kui otsest ravimit ärevusele, depressioonile ja dementsusele. Tallinna koolidele esineb ta 5. mail kl 12 MUBAs, 8.mai kell 19 on ta Fotografiskas ning 9. mail Pärnu kontserdimaja kammersaalis kl 12 esineb ta Pärnu koolidele.

Sari «Teaduse ja kunsti mängud» liidab teadlaste, muusikute ja näitlejate panuse inimeste vaimse tervise parandamisel ja nende probleemide ennetusel. 

«Vaimse tervise probleemid on kujunenud meie aja uueks nuhtluseks,» väidab Kenti Ülikooli õppejõud ja Kenti haigla psühhiaater Nick Tsarouchas. «Nende ravi nõuab rohkem ressursse kui ühelgi teisel haigusel.»

Siiani on muusikat ravis kasutatud toetava vahendina, Tsarouchas näeb seda otsese «kilbina» ärevuse, depressiooni ja dementsuse vastu.

Teadlane kasutab kontsert-mõtterännakul ettekandele tulevaid teoseid näitena oma meetodi rakendamisest. Esinevad pianist Irina Zahharenkova ja sopran Elizabeth Sillo (vokaal, Inglismaa).

Muusikas saavad kokku kaks poolust: ühelt poolt vene 19. sajandi romantikute traagilise tundetooniga teosed (Tšaikovski, Mussorgski), teisalt meditatiivsed rahvalaululised ja 20. sajandi uuslihtsust, rahu ning tasakaalu otsivad lood (Panufnik, Kõrvits, Satie).

Modereerib Steven Hristo Evestus (sarja konsultant, õigusvaldkonna ekspert ja kodanikuühiskonna eestkõneleja).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles