INTERVJUU Legendaarse «Mamma Mia!» produtsent: sain Björn Ulvaeusiga kohe sõbraks

Ralf Sauter
, ajakirjanik
Copy
«Mamma Mia!» produtsendil Judy Craymeril tuli selle muusikali idee juba 80ndatel.
«Mamma Mia!» produtsendil Judy Craymeril tuli selle muusikali idee juba 80ndatel. Foto: Alex Lake

Kõigi kaasaegsete muusikalide emaks kujunenud «Mamma Mia!» on sedavõrd edukas, et üle maailma on seda näinud 65 miljonit inimest ning sellele on tehtud 16 erinevas keeles 50 erinevat lavastust. See vastupandamatu muusikal, mille panevad särama ABBA võrratud laulud, pani aluse ka kahele hittfilmile: 2008. aastal ilmunud «Mamma Miale» Meryl Streepiga peaosas ning selle 2018. aasta järjele, mis on kõigi aegade edukaim muusikalifilmi järg. Kuna mais jõuab kuulus West Endi muusikal kaheksal korral ka Eesti lavale, seletab muusikali produtsent Judy Craymer, kuidas see fenomen sündis.

Sellel kuul 24-aastaseks saanud muusikal on praegu teatriajaloos märgilise tähtsusega, kuid uskumatul kombel arvasid paljud teatrifännid enne selle esmaesitust 1999. aastal, et lavastus osutub täielikuks läbikukkumiseks.

Selle muusikali sünnile tagasi vaadates hakkab visionäärist produtsent Judy Craymer lausa muhelema, kui meenutab uskumatut ebakindlust, mis temas enne esietendust valitses. «Nii paljud kahtlesid meis,» meenutab Craymer. «Samal ajal tuli teatrilavadele «Lõvikuningas», mille kõrval tundus meie muusikal eriti tagasihoidlik. Kõik ootasid tegelikult mingit austusavaldust ABBA-le ja ei saanud täpsemalt arugi, mida me teha üritame. Minu käest muudkui küsiti, kes mängivad ABBA liikmeid Fridat ja Agnethat.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles