AK Terry Pratchett – Kettamaailma kelmikas demiurg

Keskaja Inimene
, @keskajainimene
Copy
Terry Pratchett 2010. aastal.
Terry Pratchett 2010. aastal. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/Scanpix

Täna möödub 75 aastat briti fantaasiakirjaniku Terry Pratchetti sünnist. Kuna ei ole ühtki teist autorit, kelle pärast ma oleksin raamatupoodi nii palju raha jätnud, soovin teda tähtsal aastapäeval mõne sõnaga meenutada.

Terence David John Pratchett sündis 28. aprillil 1948 Beaconsfieldis Inglismaal. Kirjutama hakkas ta juba teismelisena, avaldades oma lühijutte koolilehes. Esimese raamatu avaldamiseni jõudis Pratchett 1971. aastal, mil avaldati tema humoorikas fantaasiaromaan «Vaibarahvas». Teos leidis küll kriitikute seas heatahtlikku vastukaja, kuid müügiedu sellega ei kaasnenud ja Pratchett teenis elatist ajakirjaniku ning riikliku energiaettevõtte pressiesindajana.

Rikkus ja kuulsus saabusid kirjaniku õuele aga hiidkilpkonn A’Tuini seljas. 1983. aastal ilmus tema esimene Kettamaailma-romaan «Võlukunsti värv», mis sattus BBC raadiosaate «Woman’s Hour» tegijate huviorbiiti, kes lasid raamatu järjejutuna raadioeetris ette lugeda. Ühtäkki oli Pratchetti nimi tuntud.

1986. aastal ilmus sarja teine raamat «Fantastiline valgus» ja sellest peale andis võimsa töötempoga kirjanik välja vähemalt ühe romaani aastas, sageli mitu. 1996. aastaks oli Pratchettist saanud Suurbritannia enim müüv ja enim teeniv kirjanik (hiljem kaotas ta selle positsiooni… üllatus-üllatus… J. K. Rowlingule).

Konteksti huvides tasub mainida, et kui «Võlukunsti värvi» esmatrükk oli vaid 506 eksemplari, siis 2023. aastaks on Pratchetti teoseid trükitud rohkem kui sada miljonit eksemplari ja teda on tõlgitud vähemalt 43 keelde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles