NÄDALA PLAAT Šveitsi kvaliteediga eesti igatsusmuusika

Margus Haav
, reporter
Copy
Ingrid Lukas «Elumeloodia» esitluskontserdil Šveitsis Zürichis.
Ingrid Lukas «Elumeloodia» esitluskontserdil Šveitsis Zürichis. Foto: Helen Ree

Huvitaval kombel tundub pikalt Šveitsis elanud Ingrid Lukase neljas, pärast kaheksa-aastast vahet ilmunud sfääriline album «Elumeloodia» karja- ja marjamaal tegutsevate ning joovastavast pärimustolmust mõjutatud artistide loominguga võrreldes olevat kuidagi selgesti tajutavalt avarama, erksama ja õhulisema struktuuriga. Mis ei välista samas maalähedust.

Rahvusliku pärandiga on parimal juhul ikka mingi seletamatu element kaasas. Umbes tosina aasta eest juhtus vahetult enne Lukase Holstre-Polli kontserti Viljandimaad tabama raju, mis jättis terve valla elektrita. Helitehnika pakiti kiiruga kilesse, publik ja esinejad pagesid varju alla. Üks väsinud puu prantsatas paika, kuhu oli plaanitud paigutada lava. Puu latv maandus omakorda esimese korruse numbritoas. Aga ega kontsert selle pärast pidamata jäänud. Tegusa ja heade sidemetega publiku abiga leiti tähelepanuväärse kiirusega elektrigeneraator ja kontsert algas lõppude lõpuks ainult väikese viivitusega.

«Elumeloodia» on vaba ja vahetu, džässi kohalolek on pigem aimatav kui selgelt välja joonistatud. Mitmed palad tunduvad sisaldavat improvisatsioonilisi elemente. Traditsioonidega eksperimenteeriv «Elumeloodia» ei ole muidugi folgiinterpretatsioon selle harjumuspärases võtmes, pigem domineerivad elektroonika ja alt-pop, kuid pärimusmotiivide sisaldus on sellegipoolest tähelepanuväärne ja selgesti hoomatav. Helide- ja stiilidespekter on külluslik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles