Ajaloosarjast vallandus skandaal: mis oli Kleopatra tegelik nahavärv? (28)

Kultuuritoimetus
Copy
«Kuninganna Kleopatras» mängib Kleopatrat mustanahaline Adele James
«Kuninganna Kleopatras» mängib Kleopatrat mustanahaline Adele James Foto: Sarjakaader / Netflix

10. mail ilmub Netflixi uus ajalooline draamasari «Kuninganna Kleopatra», kus hellenistliku Egiptuse viimast valitsejat mängib mustanahaline näitlejanna Adele James. Juba enne sarja väljatulekut on selle ümber lahvatanud pahameeletorm, sest nii mõnegi arvates moonutab Kleopatra mustanahalisena kujutamine ajaloolist tõde, vahendab The Guardian.

Egiptuse muinsuministeerium teatas neljapäeval, et Kleopatral oli tegelikult valge nahk ning hellenistlikud tundemärgid. Seriaali näitlejavaliku pärast on hakatud internetis koguma allkirju inimestelt, kelle silmis kirjutab seriaal ajalugu ümber. Praeguseks on kogutud juba 40 000 allkirja.

Sarja pärast on hakatud parlamendis rääkima Netflixi keelustamisest, sest platvorm toodab sisu, mis solvab Egiptust või seal kehivaid perekondlikke väärtusi. Sellega seoses sekkuski vaidlusse muinsusministeerium, kes kinnitas, et Cleopatral oli valge nahk. «Kleopatrast tehtud iidsed kujud on põhiline tõestus,» ütles ministeeriumi tehtud avaldus, millele olid lisatud illustratsioonid euroopalike tunnusjoontega Kleopatrast.

Sarja lavastaja kaitses näitlejavalikut: «Miks ei tohiks olla Kleopatra melaniinirohke õde?» kirjutas režissöör Tina Gharani Varietys. «Ja miks nõuavad mõned, et ta peab olema valge? Nagu oleks ta sellevõrra väärtuslikum, mida valgem ta oli. Mõnele egiptlasele paistab see eriti tähtis olevat.»

Vaidlusse on astunud ka eksperdid, kelle sõnul on sellised vaidlused eba-ajaloolised, sest mõlemal poolel lähenetakse sellele küsimusele kaasaegsest rassiga seotud perspektiivist, mitte sellest, kuidas vanadel aegadel rassist mõeldi.

«Küsida, kas keegi oli must või valge, on anakronistlik ja kõneleb rohkem kaasaegsetest poliitilistest hoiakutest kohta, mitte püüdlustest mõista antiikaega selle ajastu tingimustel,» ütles ajakirjale Time professor Rebecca Futo Kennedy.

Kommentaarid (28)
Copy
Tagasi üles