Tänavune Liivi luuleauhinna laureaat on Hando Runnel

Kultuuritoimetus
Copy
Hando Runnel
Hando Runnel Foto: Janika Kronberg

Täna, 30. aprillil kuulutati Alatskivil Liivi Muuseumis Juhan Liivi 159. sünniaastapäeva pidustustel välja 45. Liivi luuleauhinna laureaat, kelleks on Hando Runnel luuletusega «Küünlapäeval». Kuna laureaat ei saanud sündmusel osaleda, saatis ta publikule omalt poolt videotervituse.

Hando Runnel sai auhinnaks nahkehistööna valminud karjasemärsi, mille on valmistanud kunstnik Ülle Paap. Värskelt pärjatud luuletus ilmus ajakirjas Looming nr 4/2020 ning Runneli värskeimas kogus «Saunaõhtu ehk laupäeva laulud» (2023). Luuletus on oma meeleolult ja intensiivsuselt võrreldav nii Liivi «Külma» kui Grünthal-Ridala «Talvise õhtuga». Hando Runnel on Liivi luuleauhinna pälvinud ka aastal 1993.

Teisteks nominentideks olid tänavu Indrek Hirv, Triin Soomets, Hanneleele Kaldmaa, Timo Maran, Ann Viisileht ja Tõnis Vilu. Žürii esimees oli mullune laureaat Mirjam Parve, žüriisse kuulusid veel Helen Paju, Jüri Talvet, Mart Velsker, Berit Petolai, Janika Kronberg ja Kadi Kivilo. Statuudi järgi pälvib Liivi luuleauhinna eelmisel kalendriaastal trükis esmailmunud silmapaistev luuletus, mis kannab endas liivilikku vaimsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles