Suremast keelduv mees: kes on salapärane «Soome Rambo»? (2)

Kultuuritoimetus
Copy
Märulis «Sisu» kehastab Aatami Korpi niinimetatud Soome Rambot.
Märulis «Sisu» kehastab Aatami Korpi niinimetatud Soome Rambot. Foto: Filmikaader

Sel aastal on ühel ebatavalisel Soome filmil õnnestunud maailmas võimsalt läbi lüüa. Jalmari Helander lavastatud märul «Sisu», mille keskmes 1944. aastal natside vastu lahingusse sööstev sõjaveteran, on ülemaailmselt suutnud teenida tublisti üle 5 miljoni euro. Ameerikas kogus see esilinastustega umbes 1,4 miljonit dollarit, mis on Soome filmi kohta hämmastav tulemus ja nüüd on selle peakangelane ristitud «Soome Ramboks». Vaata allpool verist reklaamklippi!

Režissöör Jalmari Helanderi esimene film oli 2010. aasta sünge jõulufilm «Kaotatud kaup ehk jaht jõuluvanadele» ning Soome-USA koostöös valminud «Big Game», kus lõi kaasa Samuel L. Jackson. Helanderi uut märulit «Sisu» on juba nimetatud «Soome Ramboks», sest see räägib suremast keelduvast vanamehest, kes Teise maailmasõja lõpupäevil Lapimaa ürgses looduses kulda otsides põrkab kokku natside salgaga ning peab neile ihuüksinda vastu hakkama. Peategelast kehastab Jorma Tommila. Film sai pealkirja soomekeelsest raskesti tõlgitavast sõnast, mis tähendab stoilist meelekindlust.

Eestis oli filmi võimalik näha aprilli viimasel nädalavahetusel toimunud Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivalil, kus «Sisu» linastus täissaalile. Seansi eel toimus Ukraina toetuseks ka heategevuslik oksjon, millega müüdi enam kui 3000 euro eest maha põnevat filminänni. Festivali viimasel päeval valis publik sellesama filmi oma lemmikuks ja režissöör Jalmari Helander saab auhinnaks 3D-prinditud pimedas helendava hundi.

Teist aastat järjest selgus võitja publikut kaasava Votemo veebiplatvormi abil, mille vahendusel sai nähtud filmide kohta jagada oma emotsioone – õudne, kurb, rõve ja mõnna – «Sisu» kogus neid kõige rohkem. Kõige õudsem film oli «Pärilik», kõige kurvem film «Blaze – lõõmav tüdruk», kõige rõvedam film «Pinocchio 964» ja kõige mõnnam film «Sisu».

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles