GALERII Kas hinda väärt? Vaata, kes tulid soolaste piletihindadega «Tuhkatriinumängu» esietendusele

Kultuuritoimetus
Copy

Täna, 1. mail esietendus Viimsi Artiumis uue teatriühingu MUDI lavastus «Tuhkatriinumäng», mille piletid küündisid 90 euroni. Vaata galeriist, kes kohale tulid!

Karl Laumetsa ja René Reinumägi ühistööna valminud lavastuses «Tuhkatriinumäng» särab peaosas Pääru Oja, meeldejäävad rollid teevad Elmo Nüganen, Ester Kuntu, Piret Krumm, Jaanika Arum, Mirtel Pohla ja Epp Eespäev.

Paul-Eerik Rummo «Tuhkatriinumängu» (1967) peetakse eesti parimaks näidendiks (nimetatud ka eesti «Hamletiks»). 1969. aastal esietendus näidend Vanemuise teatris (lavastaja Evald Hermaküla) ning sellest sai üks teatriuuenduse murrangulavastusi.

Lugu rullub lahti ühest tuisusest varahommikust, täpsemalt 9. veebruari hommikust, mil uksele koputab Prints. Ka 9 aastat tagasi oli ta seda teinud, kuid üheksat abieluaastat hakkab Prints kahtlustama, et ta elab Lossis vale-Tuhkatriinuga. Prints otsustab minna tagasi Peremehe majja, kust ta ballil leitud kinga abil leidis oma Tuhkatriinu. Lisaks Tuhkatriinule on majas kaks Peretütart. Kas üks Peretütardest võib olla tõeline Tuhkatriinu? Kes küll teab? Kes on küll see, kes teab? Majas elab veel ka Perenaine… Prints ei lahku sellest majast enne, kui ta pole teada saanud kogu tõde.

Avaldame ka uue teatri manifesti:

MUDI on teater, mis on avatud kõigile inimestele, kellele kunst, loovus ja eneseväljendus on olulised. Meie eesmärk on luua terviklikke elamusi, mis panevad publiku kogema teatrijõudu ja elu olemuse kordumatust.

Teater on kunstivorm, mis on mõeldud inimeste ühendamiseks. Oleme keskendunud liiga palju teosele ja selle tõlgendamisele, jättes tähelepanuta peamise - kontakti loomise inimeste vahel. Kontakti loomine teatrietenduse ajal peab olema meie peamine eesmärk. See kontakt ei tohiks piirduda ainult etendusega, vaid peaks jätkuma ka peale selle lõppemist. Kontakt peaks olema nii tugev, et inimene ei tajukski seda kui etendust, vaid kogemust. Tuleb pöörata tähelepanu teatri tegelikule eesmärgile - elamuse pakkumisele.

Teatrietendus peaks pakkuma inimestele midagi enamat kui lihtsalt meelelahutust. See peaks pakkuma neile kogemust, mida nad ei saa kogeda igapäevaelus. Teatrietendus peaks olema katalüsaator, mis paneb inimesed avastama uusi tundeid ja emotsioone. Kuid selleks, et see õnnestuks, peab teose algpanus olema tugev ja selge. Autor peab suutma oma ideid selgelt ja arusaadavalt edasi anda ning inimesed peavad olema valmis neid vastu võtma, saagu-mis-saab-seisundis.

Kuigi traditsiooniliselt on teater olnud mõistatuste andmise ja tõlgendamise koht, püüame me ületada selle piiri. Me usume, et teater võib olla vahend inimeste ühtsuse ja mõistmise saavutamiseks. MUDI on teater, mis eirab tõlgendamise piire. Meie eesmärk on pakkuda elamust, mis ei eelda vaatajalt tõlgendamist, vaid võimaldab vahetut kogemust. Meie teatri nimi, MUDI, peegeldab seda ideed. See tuleb sõnast «mudima», mis tähendab voolimist ja kokkusegamist. See sümboliseerib meie soovi luua teatri kaudu ühendus inimeste vahel.

Meie manifesti keskne idee on «ükskõikne suhe». See mõiste on mitmetähenduslik, tähendades nii vahet mitte tegemist kui ka kõiksuse ühtsust. Meie eesmärk on luua teatrielamusi, mis avavad ukse nende mõistete sügavamaks mõistmiseks ja inimeste vahelise seose tugevdamiseks.

Meie teater kannab nime MUDI, sest oleme veendunud, et teater peaks olema alati avatud muutustele ja arengule. Meie teater ei ole staatiline, vaid dünaamiline ja elav organism, mis pidevalt muutub ja kohaneb oma keskkonnaga.

Meie eesmärk on luua elamus, mis paneb inimese läbi elama nii ühe seisundi hävingut kui ka teise tekke. See ei ole šokk, vaid elamus, mis koondab hetked ja kohad ühte tervikusse. Meie teater on ükskõikne suhte osas, kuid äärmiselt tundlik kontakti suhtes, kuna teos ise ei ole oluline, vaid selle kaudu loodud kogemus.

MUDI Teatri «ükskõikne suhe» on meie vastus ühiskonnas valitsevale eriarvamusele ja vaidlustele. Me ei tahaks, et meie teater saaks seotud ühegi poliitilise või sotsiaalse seisukohaga. Selle asemel soovime pakkuda platvormi, kus inimesed saavad kokku tulla ja kogeda midagi, mis ühendab meid, mitte ei lahuta.

MUDI Teatris ei kehasta näitlejad osa, vaid on ühendused kontakti loomisel. Elu avaldub mängus. See, mis välja tuleb, on ükskõik.

Seega, meie manifesti põhiline idee on, et teater on midagi enamat kui lihtsalt vaatamisväärsus. Teater peaks olema kogemus, mis ühendab publiku kunsti ja kunstnikuga. Meie ükskõikne suhe on pühendumus sellele ideele.

Teater MUDI loodi 8. märtsil 2023. aastal René Reinumägi ja Karl Laumetsa poolt.

René Reinumägi on mitmekülgne ja loominguline kunstnik, kes on oma karjääri jooksul tõestanud oma võimekust nii lavastajana, stsenaristina kui ka näitlejana. Tema looming on kogunud laialdast tunnustust nii Eestis kui ka rahvusvahelisel areenil.

Karl Laumets on eesti lavastaja ja näitleja, kes on tuntud oma mitmekülgsete ja kõrgetasemeliste lavastuste poolest. Laumetsa töökogemus teatris algas Vanemuise teatris näitlejana 2016 ja jätkus lavastajana 2020-2022. Tema loodud lavastused on saanud laialdast tunnustust. Laumetsa lavastatud ja dramatiseeritud Fr. R. Kreutzwaldi «Kalevipoeg» võitis 2019. aastal Eesti Teatriliidu lavastajaauhinna. Samuti kuuluvad tema lavastuste hulka «Leek», «Peer Gynt», «1984», «Balti tragöödia», «Galilei elu», «Amadeus« ning EV102 kontsert-lavastus «Igal linnul oma laul». 2022 sügisel esietendus Viimsi Artiumis «Lennart. Pöördtooliaastad».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles