VANA KULD Tudengid protestisid «Tuhkatriinumängu» ärakeelamise vastu

Olev Remsu
, kirjanik ja kriitik
Copy
Üliõpilaste meeleavaldus Vanemuise teatri ees 1968 aastal seoses «Tuhkatriinumängu» väidetava keelamisega.
Üliõpilaste meeleavaldus Vanemuise teatri ees 1968 aastal seoses «Tuhkatriinumängu» väidetava keelamisega. Foto: Erakogu

Esmaspäeval, 1. mail toimus Viimsi Artiumis teatri MUDI «Tuhkatriinumängu» (tekst Paul-Eerik Rummo, lavastajad Karl Laumets ja René Reinumägi) esietendus. «Tuhkatriinumäng» toodi aga lavale juba 55 aastat tagasi ja toona oleks see peaaegu ära keelatud. Sellest on säilinud käesolev fotojäädvustus.

1968. aasta kevadel toimus Tartus väike meeleavaldus. Koguneti ülikooli kohvikusse, sealt edasi mind lõbusalt ja naerdes Vanemuise ette. Põhjuseks Paul-Eerik Rummo näidendi «Tuhkatriinumäng» keelamine, nagu osavõtjad arvasid. Teatri peaukse ees lasti ennast pildistada. Üritust tuli maha jahutama Vanemuise juht Kaarel Ird isiklikult, tema palus kiiresti-kiiresti laiali minna, muidu võib juhtuda, et teatritükk keelatakse tõepoolest, praegu on see ainult esietenduse edasilükkamine. Palvet võeti kuulda ning tõepoolest, hiljem esietendus toimuski. Paul-Eerik Rummo on öelnud, et temale oli üliõpilaste selline reaktsioon tõeline üllatus, tema ei näinud oma tekstis ühiskondlik-poliitilisi mullistusi, võttis seda kui kokkuvõtet oma luuletustest.

Üliõpilaste meeleavaldus Vanemuise teatri ees 1968 aastal «Tuhkatriinumängu» väidetava keelamise tõttu
Üliõpilaste meeleavaldus Vanemuise teatri ees 1968 aastal «Tuhkatriinumängu» väidetava keelamise tõttu Foto: Erakogu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles