VIDEO JA FOTOD ⟩ Kui nälg näpistab: vaene tudeng pani nahka 120 000 maksva kunstiteose (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Maurizio Cattelani teose sõi esimest korda ära David Datuna 2019. aastal
Maurizio Cattelani teose sõi esimest korda ära David Datuna 2019. aastal Foto: Ronn Torossian/REUTERS/Scanpix

Soulis Lõuna-Koreas asuvas Leeumi kunstimuuseumis jahmatas kunstitudeng Noh Huyn-soo inimesi, kui rikkus Itaalia kunstniku Maurizio Cattelani teose. Nimelt kujutas teos endast seina külge teibitud banaani, mille Noh Huyn-soo seinalt eemaldas ja ära sõi, vahendab The Guardian. Seejärel teipis noormees banaanikoore uuesti seinale.

Kui muuseum Noh'ilt küsis, miks noormees banaani ära sõi, andis ta lihtsa vastuse. Nimelt olevat ta hommikusöögi söömata jätnud ja seetõttu hirmus näljane. Uudistekanalile KBS kommenteeris ta hiljem, et kaasaegse kunsti teose hävitamist võib samamoodi tõlgendada kui kunstiteost. Vaata videot!

Mõte söödud banaani koor uuesti seinale kleepida oli tema silmis hea nali. «Mulle tundus see huvitava mõttena. Kas see banaan ei olnud siis selleks seinale teibitud, et keegi selle nahka paneks?»

Banaan vahetatakse iga kahe-kolme päeva tagant ära, et see oleks värske, seega pannakse sinna lihtsalt uus banaan. Kui teose autor Cattalan sai juhtunust teada, ütles ta rahustavalt: «Pole probleemi.»

Banaan seinal: väärt üle 100 000 dollari
Banaan seinal: väärt üle 100 000 dollari Foto: Ciro/Ropi/ZUMA Press/Scanpix

See pole muuseas esimene kord, kui sellest teosest on banaan ära kahmatud. Teose esmaesitlusel 2019. aastal haaras banaani seina küljest performance'i kunstnik David Datuna, kes selle samuti ära süüa otsustas. Hiljem ütles Datuna The Guardianile, et kuigi Catterlan on geenius, siis on häiriv, kui palju oli tal võimalik raha teenida 20 senti maksva banaani pealt.

Miamis müüdi see teos kõigepealt 120 000 dollari eest ja järgmine banaan müüdi 150 000 eest. Siis ilmus välja Datuna, kes banaani ära sõi ja kostis: «Ma olen käinud viimase kolme aasta jooksul 67 erinevas riigis. Ma olen näinud, mismoodi inimesed elavad. Miljonid nälgivad. Ja siis ta kleebib kolm banaani seinale ja teenib miljon dollarit?»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles