VINCENT VAN OIH Üliväärtusliku Van Goghi maali nime muudeti veidral põhjusel

Kultuuritoimetus
Copy
Vincent Van Gogh, Punased kapsad ja küüslauk, 1887, õlimaal. Van Goghi muuseum, Amsterdam (Vincent van Goghi fond).
Vincent Van Gogh, Punased kapsad ja küüslauk, 1887, õlimaal. Van Goghi muuseum, Amsterdam (Vincent van Goghi fond). Foto: Repro

Amsterdami Van Goghi muuseum muutis vaikselt ühe oma kogus oleva Vincent Van Goghi teose pealkirja ära, kuna selgus, et selle pealkiri viitab valele laugulisele, vahendab Artnet.com.

Kui üks kunstniku 1887. maalitud vaikelu (kui Van Goghi teoseid võib nii nimetada) kandis seni nime «Punased kapsad ja sibul», siis nüüdsest võib seda tunda kui «Punased kapsad ja küüslauku».

Nimelt juhtus muuseumis maali nägema Utrechtist pärit kokk Ernst De Witte, kelle paarikümneaastase kokastaažiga (ja neljaastase maalijastaažiga) karastunud silmale tundus midagi maalil kahtlast.

Ta tegi natuke uurimistööd, võrreldes muu hulgas kõnealust Van Goghi sibulakujutist tema teiste sibulakujutistega ja saatis uurimuse muuseumile. Muuseum leidis, et kõik on õige.

Muuseumi veebilehel on maali juures nüüd ka lisandus, et laualina sellel on praegu hallikassinine, ehkki originaalis oli see lilla.

Restoranis, kus De Witte töötab, on nüüd menüüs ka maalist inspireeritud roog, mille kõrvale on võimalik rüübata absinti, Van Goghi lemmiknapsu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles