STSENARISTID STREIGIVAD ⟩ Kuidas hakkab Hollywoodis alanud streik mõjutama filmi- ja telemaastikku?

Kultuuritoimetus
Copy
Hollywoodi stsenaristid pelgavad, et tehisintellekt võtab neilt tööd ära.
Hollywoodi stsenaristid pelgavad, et tehisintellekt võtab neilt tööd ära. Foto: Xinhua News Agency / Scanpix

Tuhanded Hollywoodis töötavad tele- ja filmistsenaristid on otsustanud klaviatuurid ja pastakad sahtlisse virutada, sest töötasu puudutavad vaidlused suurte stuudiotega ei andnud oodatud tulemust ja stsenaristid kardavad mitmel põhjusel oma palkade pärast.

Ameerika stsenaristide ametiühingust alustas 11 000 liiget streiki, mis hakkab esimesena mõjutama teisipäeva hilisõhtuseid saateid, sealt edasi aga lükkuvad edasi mitmed sarjad ning filmid. 

Viimane selline streik toimus 2007. aastal, kui stsenaristid alustasid 100 päeva kestnud streiki. Tööstusele läks see maksma umbes kaks miljardit dollarit.

Stsenaristide ametiühing on vastasseisus põhiliselt Alliance of Motion Pictures and Television Producersiga, mis esindab Amazoni, Apple'it, CBSi, Disneyt, NBC Universali, Netflixi, Paramount Globalit, Sonyt ja CNNi emaettevõttet Warner Bros. Discoveryt.

Stsenaristide jaoks on peamiseks murekohaks palk voogedastusplatvormide suurte seriaalide kirjutamise eest, samuti valmistab stsenaristidele muret tehisintellekti kasutamine tööstuses. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles