PILDID ⟩ Itaalia ajaloolane murdis lahti ühe «Mona Lisa» suurima saladuse (2)

Kultuuritoimetus
Copy
«Mona Lisat» saab imetleda Pariisis Louvre'is.
«Mona Lisat» saab imetleda Pariisis Louvre'is. Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier/Scanpix

Ühel väikesel Toscana linnakesel on praegu põhjust rõõmustada, sest Itaalia ajaloolane Silvano Vinceti väidab, et maailma kuulsaima maali, Leonardo da Vinci «Mona Lisa» taustal olev sild asunud just selles külas.

Vinceti sõnul ei saa olla kahtlust, et Leonardo da Vinci maailmakuulsal maalil võib Mona Lisa taustal näha Arezzo provintsis asuvat Romito di Laterina silda. Nii Mona Lisa isiku kui tema täpse asukoha teemal on aastate jooksul peetud tuliseid arutelusid.

«Mona Lisa» võrdlus Laterina sillaga
«Mona Lisa» võrdlus Laterina sillaga Foto: Youtube

Da Vinci maalis «Mona Lisa» 16. sajandil Firenzes, ent kus täpsemalt, pole kunagi täiesti kindel olnud. Nüüd väidab Vinceti, et see peab olema just Romito di Laterina sild, sest kaarte arv klapib täpselt. Kuigi praeguseks on sellest sillast säilinud vaid üks kaar, õnnestus Vincentil välja mõõta, et kunagi pidi sellel sillal olema neli kaart, täpselt nagu «Mona Lisal» kujutatud. 

Ühtlasi oli Firenze arhiividesse kaevudes võimalik selgitada, et 16. sajandi alguses oli see sild täiesti terve. 

Nüüd on Vincenti üsnagi vettpidav teooria põhjustanud 3500 elanikuga Laterina linnakeses suurt rõõmu, kinnitab linnapea Simona Neri. «Me peame kaitsma, mis sellest sillast praeguseks säilinud on, ja meil läheb selleks rahalist toetust tarvis.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles