Eesti-Soome ühislavastus räägib «kalevipoegade» raskest elust

Kultuuritoimetus
Copy
Eesti Draamateatri ja Kansallisteatteri koostöölavastus, Andra Teede «Varumehed/Varamiehet»
Eesti Draamateatri ja Kansallisteatteri koostöölavastus, Andra Teede «Varumehed/Varamiehet» Foto: Mitro Härkönen

Homme esietendub Soome Rahvusteatri suures saalis Eesti Draamateatri ja Kansallisteatteri koostöölavastus, Andra Teede «Varumehed/Varamiehet», mis räägib huumorit ja igatsust põimides eestlastest juhutööliste karmist igapäevaelust Soomes. Septembris kolib lavastus üle lahe Draamateatri suurele lavale.

«Varumehed» süüvib rohujuuretasandil Soome ja Eesti tänase ühiskonna karmi tegelikkusse ning annab hääle inimestele, kes teevad Soomes kõiki neid töid, mida soomlased ise ei tee, peamiselt ehitusalal või liht- ja hooldustöödel. Lisaks püsielanikuks registreerunutele on Soomes palju eestlasi, kes läinud sinna lühikeseks või pikemaks ajaks. Nii mõnedki nendest elavad kehvades oludes pead-jalad koos ja teevad ületunde. Paljud kogevad alandavat kohtlemist nii tööl kui ka eluaset otsides.

Mahukal dokumentaalsel materjalil põhinevas «Varumeestes» põimub huumor kurbuse, kodu- ja pereigatsuse, võõral maal kogetud kõrvalisuse ja ajutisuse tundega. Mis seob eestlasi ja soomlasi, mis eristab? Millised on soomlaste eelarvamused lähinaabrite suhtes? Kuidas eestlane saaks olla rohkem soomlase moodi, olla nende poolt omaks võetud?

Viiele Soome-etendusele lisandub septembris kuus etendust Eesti Draamateatri suures saalis, Eesti-etenduste piletid lähevad müüki 8. mai hommikul. Lavastus on eesti ja soome keeles, etendustel on subtiitrid mõlemas keeles.

Lavastaja Aino Kivi: «Lavastuse idee sündis 2018. aastal Riias, kui me Andraga Balti riikide 100. sünnipäeva tähistamise töötoas kohtusime. Rääkisime sellest, kui palju töötab Soomes erinevatel elualadel eestlasi ning kui vähe sellest kõneldakse. Andra on ise elanud Soomes, temal on isiklik kokkupuude, mina jällegi hakkasin märkama nähtamatut vähemust kõikjal enda ümber: kohaliku poe omanik oli eestlane, samuti minu tsooniterapeut, tervisekeskuse arst, juuksur, eesti keelt oli kuulda koduõue ehitusplatsil, riidepoes, kirbukal... Soomes elab või on elanud umbes 100 000 eestlast, seega iga eestlane teab kedagi, kes töötab Soomes, ja iga soomlane tunneb vähemalt üht eestlast – kuigi ta ise ei pruugi seda teadagi. Siiski räägitakse Soomes sellest teemast väga vähe. Nähtamatus annab eelise, parem on sulanduda kui pilku püüda. Meil Andraga tekkis soov sellesse teemasse veidi sügavamalt sisse minna.»

Viiele Soome-etendusele lisandub septembris kuus etendust Eesti Draamateatri suures saalis, Eesti-etenduste piletid lähevad müüki 8. mai hommikul. Lavastus on eesti ja soome keeles, etendustel on subtiitrid mõlemas keeles.

Andra Teede, «Varumehed/Varamiehet». Lavastaja Aino Kivi, osades Taavi Teplenkov, Tiit Sukk ja Kersti Heinloo Eesti Draamateatrist ning Heikki Pitkänen, Antti Pääkkönen, Paula Siimes Soome Rahvusteatrist, kunstnik Karmo Mende, valguskujundaja Priidu Adlas, videokujundaja Rene Topolev (Rahvusooper Estonia), helikujundaja Lauri Kaldoja, grimmikunstnik Jari Kettunen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles