GALERII Toimub Eesti kunstiajaloo ümbermõtestamine ökokriitilisest vaatenurgast

Kultuuritoimetus
Copy

Läbi aegade suurim kunsti ja keskkonna suhete teemaline näitus Eestis koondub kolme telje ümber: Eesti kunstiajaloo ümbermõtestamine ökokriitilisest vaatenurgast, nüüdiskunsti võimalused keskkonnakriisiga tegelemiseks ning muuseumi rohepööre.

Oleme astunud uude geoloogilisse perioodi – antropotseeni ehk inimese ajastusse. Kuigi inimesed on keskkonda mõjutanud juba alates viljelusmajanduse tekkest, on neist alles viimase saja aastaga kujunenud tervet planeeti muutev geofüüsikaline jõud.

Aina kiirenevad keskkonna- ja kliimamuutused vajavad mitte ainult tehnoloogilisi ja poliitilisi lahendusi, vaid esitavad väljakutse ka inimeste käitumisele ning panevad proovile meie eetilised tõekspidamised ja kujutlusvõime. Kas ja kuidas saavad pidada keskkonnateemalist dialoogi vastandlike arvamuste esindajad? Kuidas jõuda ühiskondlike kokkulepeteni? Kuidas tuleks mõtestada ümber looduse ja kultuuri, inimliku ja mitteinimliku piire? Õrna ja ettevaatlikku lootust tuleviku suhtes võime aga leida just sealtsamast, kust probleemid on alguse saanud: inimeste mõtlemisest ja käitumisest.

Näituse keskmes on küsimus kunsti võimalikkusest ja vajalikkusest keskkonnakriisi ajajärgul.

Kunstiajaloo kaudu uurib näitus kunsti tähtsust Eesti keskkonna kujutamisel ja kujundamisel. Kunsti- ja keskkonnaajalugu põimuvad tihedalt põlevkivitööstuse ja põllumajanduse, mullastiku ja metsa, aga veel paljude teiste teemade kajastamisel. Ühtlasi pakub näitus võimalust veenduda, et keskkonnaprobleemid ei ole Eesti kunstis ja kultuuris kaugeltki uus nähtus, vaid nendega hakati jõuliselt tegelema juba 1960.–1970. aastate vahetusel: näiteks Kristiina Kaasiku, Jüri Palmi, Tiit Pääsukese, Ludmilla Siimu, Olga Terri jt loomingus.

Näitus Kumu 5. korrusel kaasaegse kunsti galeriis on avatud 05.05.2023 – 08.10.2023

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles