SKANDAAL SAKSAMAAL ⟩ Filmitäht Til Schweigerit tabasid ehmatavad süüdistused

Kultuuritoimetus
Copy
Komöödias «Manta Manta – Zwoter Teil» löövad kaasa Til Schweiger, tema tütar Luna ja Tina Ruland.
Komöödias «Manta Manta – Zwoter Teil» löövad kaasa Til Schweiger, tema tütar Luna ja Tina Ruland. Foto: IMAGO/Sven Simon

Armastatud Saksamaa komöödiatähte ja filmitegijat on tabanud ootamatud süüdistused, vahendab The Guardian. 90ndatel kuulsuseni jõudnud Til Schweiger olevat oma uue filmi «Manta Manta 2» võtete ajal vägivallatsenud, teisi kiusanud ning ähvardanud. Film osutus Saksamaal märtsis tõeliseks menukiks, kuid nüüd on Schweigeri vägivaldse käitumise tõttu laskunud selle kohale nii tume vari, et sekkuma on pidanud isegi Saksamaa kultuuriminister Claudia Roth.

Tervelt viiskümmend inimest kinnitasid ajakirjale Der Spiegel, et komöödiafilmi «Manta Manta 2» peaosaline, režissöör, kaasstsenarist ja produtsent Til Schweiger olevat võtteplatsi hoidnud hirmuvalitsuse all ning olnud tihti ka joobes. Mõned väidavad, et tema vastuvõetamatu käitumine algas tervelt kümme aastat tagasi.

Et juhtunus paremini selgust saada, nõudis kultuuriminister Claudia Roth põhjalikku uurimist ning ähvardas riigipoolsest rahalisest toetusest ilma jätta need filmid, mille võtetel ei suudeta tagada turvalist töökeskkonda. Roth ütles, et oli tagumine aeg, et Saksamaa kultuuriruum jõuaks järele viis aastat tagasi alanud #metoo liikumisele. Rothi sõnul tulekski rohkem tähelepanu pöörata väärkohtlemist puudutavatele süüdistustele kohalikus filmitööstuses.

59-aastane Schweiger, keda maailm teab hästi ka Quentin Tarantino sõjafilmist «Vääritud tõprad», eitab kõiki süüdistusi. Sama teeb ka Müncheni tootjafirma Constantin Film, kellega koostöös Schweiger uue «Manta Manta» filmi tegi. Siiani on see komöödia sisse toonud üle kahe miljoni euro. See on järg 1991. aasta filmile «Manta, Manta», kus Schweiger omal ajal peaosa mängis.

Pärast Der Spiegelis ilmunud lugu on mitmed teised filmitööstuse inimesed hakanud rääkima sellest, et toksiline õhkkond ei valitse mitte ainult Schweigeri filmides, vaid ka paljudes teistes. «Mul on hea meel, et sellest on avalikult rääkima hakatud,» ütles filmi- ja teatrinäitleja Caroline Peters.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles