LUSTAKAD LOOMAJUTUD ⟩ Ajakirjanik Margus Haav üllitas laheda lasteraamatu

Kultuuritoimetus
Copy
Margus Haav
Margus Haav Foto: Elmo Riig

Ajakirjanik ja kultuurikriitik Margus Haava uus teos «Hundiema ühepajatoidu saladus» koondab ühiste kaante vahele sületäie krutskitega loomajutte. Raamatust saab muu hulgas teada, millest unistavad siilipoiss Sass ja tigu Sullivan, mida kass Tiiu ja karihiir Joosep öösiti teevad ning kuidas lõvi Gurrumul ühe vägeva laaneorkestri kokku paneb.

«Mõtlesin juba üsna väikese poisina, et kui ükskord kasvan suureks, siis teen selle tembu ära ja kirjutan ka lasteraamatu,» rääkis Margus Haav. «Sellise raamatu, mida on tore lugeda suurtel ja väikestel. Sellise, kus saab muhedat nalja, kus ei ole kurjust ega kadedust ning mille tegelastele saab kaasa elada. Ja mille tegelased rändavad lugeja peas edasi ka siis, kui lugu läbi on. Ja kindlasti sellise, kus on vahvad pildid!»

Raamatu illustraator ja kujundaja Tuulike Kivestu-Rotella ütles, et «Hundiema ühepajatoidu» raamatut oli väga mõnus illustreerida.

«Kõiki neid muhedaid jutte lugedes hakkas kujutlusvõime kohe tööle ja pildid kerkisid kiiresti silme ette,» kirjeldas kunstnik. «Mulle meeldib eriti just loomi joonistada ning selle raamatu tegelasteks ongi valdavalt loomad. Ja veel millised loomad! Jalgrattal sõitev prillidega karu, orkestrit juhatav lõvi, endale pilvelõhkuja selga ehitanud tigu, heegeldatud kiivriga nahkhiir. Nagu lotovõit ühele illustraatorile!»

Margus Haava lasteraamatust leiab lõbusaid loomajutte
Margus Haava lasteraamatust leiab lõbusaid loomajutte Foto: Koolibri

«Need lood on kirjutatud mu poegadele, kui nad veel väikesed olid,» selgitas autor. «Osad nendest ilmusid ajalehes Sakala ja tean inimesi, kes neid lugusid lehest välja lõikasid ja ühtede kaante vahele kogusid. Tegime nüüd nende elu ka natuke kergemaks.»

Margus Haava kinnitusel on maailm meie ümber üks võrratu ja mitmekülgne paik, kus aga vahel ei ole asjad teps mitte nii, nagu nad esimesel pilgul paistavad. Natuke kujutlusvõimet on siis igati abiks. «Nii saidki kirja lood siilipoiss Matist, kes igatseb talve näha, ja kass Tiiust, kes mängib öösiti hiirega kabet,» lisas autor. «Tegelikult oli kass Tiiu täiesti reaalne tubli kiisu ja ma ei näe vähimatki põhjust, miks ta poleks võinud hiirega sõbrustada. Ka nahkhiir Manivald elas meie maja pööningul.»

Margus Haav (1969) on ajalehe Sakala kultuuritoimetaja, muusikakriitik, pühendunud ajaloohuviline ja Viljandi kultuuriakadeemia lektor. Postapokalüptiline debüütromaan «Kuidas lõhnab kuri» (2016) rändas süngetel tulevikumaastikel, autobiograafiline «Alumiiniumist kurgid» (2020) vaatas tagasi patsifisti militaarsesse minevikku. Esimese raamatu tegevus oli kõik välja mõeldud, teises kirjeldatu kõik päriselt juhtunud.

«Hundiema ühepajatoidu saladus» sisaldab lugusid, millest osa on varem ilmunud Sakalas, osa mitte. 64-leheküljeline rohkete illustratsioonidega «Hundiema ühepajatoidu saladus» ilmus kirjastuses Koolibri. Toimetajatööd tegi Margit Ross, kunstiline toimetaja on Endla Roots. Raamatu esitlused on plaanis nii Viljandis kui Tallinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles