Samose loomepansionis avati Alliksaare nimeline maja

Kultuuritoimetus
Copy
Jan Kaus ja Maarja Vaino Kampose rannakülas.
Jan Kaus ja Maarja Vaino Kampose rannakülas. Foto: Erakogu

Kreekas Samose saare lääneosas viiendat aastat tegutsev Samose Loomepansion on taas laienenud ning aprillis avati Kampose rannakülas Artur Alliksaare maja korter.

Tegu on väiksemat sorti majutusega, mis sobib üksikule, paarile või siis maksimaalselt väiksele perele ühe lapsega. Korter on 36 m2 suur, kahe toaga, mereni 200 meetrit. Aknast avaneb vaade ruumikale terrassile, puudesalule ja Kerkise mäele (1430 m).

«See väike korter siin Samosel samastus mul kuidagi kohe Alliksaare majakesega Tartus Vikerkaare tänavas, ehkki Linda Alliksaar elas ju majas, mitte korteris... Kui ma saaks, ma paneks ka sellele Kampose tänavale siin Vikerkaare nime,» muigas pansioni eestvedaja Aldo Maksimov.

Samaaegselt Samosel loomeresidentuuris viibinud Eesti Kirjanike Liidu endine juht, kirjanik Jan Kaus ning kirjandusteadlane, kolumnist Maarja Vaino avasid sümboolselt uue maja ning lugesid vaiksel häälel, vastu tuult Kokkari rannas Alliksaare luulet.

«Alliksaar oli vaatamata raskele elusaatusele ise alati päikselise loomuga,» lausus Maarja Vaino. «Kuidagi sümboolne, et just siin päikselisel saarel on nüüd temanimeline maja. Alliksaarel on näidend «Nimetu saar». Nüüd on tal ka nimega saar.»

«Väga tore, et Vahemeres on üks saar, millel asuvad Alveri, Masingu, Lutsu, Gailiti ja nüüd ka Alliksaare nime kandvad kohad. Et tuled küll siia külla, aga küla on kodune,» sõnas Jan Kaus.

Aldo Maksimov lisas: «Alliksaar minu enda jaoks on kasvamise mõttes sama mõju ja tähendusega nagu Dumas', Bellow, Svevo, Marquez, Dostojevski, Viiding, Talvik...Doors, Kino, Marillion, seega üks elu määranud väga tähtis osa. Eestis, usun, on vähe kultuuriinimesi, keda Alliksaar poleks puudutanud.»

Samose Loomepansionis on tänaseks, nende viiendal tegevusaastal, seitse maja, üks korter ja kolm mereäärset stuudiot. Majad, ruumid kanavad August Gailiti, Uku Masingu, Oskar Lutsu, Betti Alveri, Eduard Viiralti, Karl Ristikivi ning Narva-Jõesuu, Käsmu ja Laulasmaa nime.

Samose Loomepansion on suurim väljaspool Eestit asuv loomeliitudega koostöös tegutsev residentuuri koht, mille peamisteks külalisteks on kirjanikud, literaadid, tõlkijad, kunstnikud, disainerid, fotograafid, muusikud, arhitektid jmt kultuuritegelased.

Iga-aastaselt külastab pansionit sadakond kultuuriloojat, lisaks sadu muid inimesi. Käesoleva suve lõpus osaleb neli Eesti kunstnikku Samosel Marathokamposes toimuval III Pythagorase festivalil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles