SEDASI SALVESTATAKSE LOODUSJÕUDE Taavi Tulev selgitab ainulaadse äikeseplaadi saamislugu

Ralf Sauter
, ajakirjanik
Copy
Taavi Tulevi äikeseplaadil saab kuulda, kuidas äike lööb
Taavi Tulevi äikeseplaadil saab kuulda, kuidas äike lööb Foto: Taavi Tulev

«Äike on ilmselt minu lemmikuim loodusnähtus,» selgitab muusik ja helilooja Taavi Tulev, kes üllitas ainulaadse äikeseplaadi. «Olin pikalt üritanud seda salvestada, aga võimalusi – veel enam häid võimalusi selleks ei ole väga tihti. Kuna sedalaadi plaate ilmselgetel põhjustel väga olemas ei ole, siis leidsin, et mul on võimalus seda nišši täita.» Loodusplaadi esitlus toimub täna kell 19.00 Biit Me Record Store'is.

Kuidas õnnestus Taavi Tulevil üldse looduses äikest salvestada? «Äikese salvestamiseks on vaja tehnikat nagu igasuguse heli salvestamiseks – mikrofoni, salvestajat, vajadusel ka mikrofonieelvõimendit, kõrvaklappe ja kogemusi,» selgitab ta.

«Äikese heli on ülimalt vali, mistõttu on vaja väga tundlikku mikrofoni, mille nivoo saaks võimalikult madalale keerata aga mille juures jääks ka muud – vaiksed helid kostma,» lisab Tulev. «Keskpärased mikrofonid ja salvestajad võivad olla liiga mürased, et peale äikese veel midagi peale jääks. Lisaks on vaja, et tehnika oleks keskkonnale sobilik – üldiselt vihma ja tuule eest kaitstud. Äikese puhul tasub jälgida äikeseennustuse ilmateadet – muul juhul on tegemist puhtalt vedamisega. Nii juhtus mul selle plaadi materjaliga!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles