SUUR PETTUS SPOTIFYS Robotite võltsmuusika jätab pärismuusikud nälga

Kultuuritoimetus
Copy
Tehisintellekti loodud muusika on vallutanud Spotify ja seda kuulavad robotid.
Tehisintellekti loodud muusika on vallutanud Spotify ja seda kuulavad robotid. Foto: Stefani Reynolds / AFP / Scanpix

Kui Spotify on varasemalt olnud selline voogedastusplatvorm, kus inimesed saavad kuulata lihast ja luust artistide loodud muusikat ja muusikud selle pealt omakorda väikese kopika teenivad, siis nüüd on Spotifyd vallutamas muusika, mida on olematu vaevaga looma pandud tehisintellekt ning kuulama pandud robotid, et kuulamiste pealt raha teenida. Sellega kaotavad aga raha pärisartistid, vahendab Wired. 

Tehislik kuulamine või nii-öelda robotkuulamine ei ole tegelikult midagi uut ning see tegelikult mõjutab paljude artistide sissetulekut. Spotify jagab nimelt artistidele kuulamiste pealt raha kindlast piiratud rahasummast. Need, keda kuulatakse rohkem, teenivad ka rohkem. Et tehislikult suurendada ühe artisti kuulamiste arvu, on võimalik palgata roboteid selle artisti muusikat kuulama ja Spotify maksab sellele artistile seetõttu ka oma rahapangast suuremat tasu, kuid sellevõrra vähem teenivad artistid, keda kuulavad ainult inimesed.

Spotifys käib kuulamiste peale seega võidujooks, sest igaüks tahab Spotify rahapangast saada võimalikult suurt noosi, ja sellesse võidujooksu on hakatud kaasama kuulamisroboteid. Nüüd on sellesse võidujooksu sisenenud üks ootamatu konkurent: tehisintellekt. Ja nii on muusikaäris saabunud tehisjumalate ajastu: Spotifyst leiab tehisintellekti genereeritud muusikat, mida on raha teenimiseks kuulama pandud robotid.

Alles eelmisel nädalal eemaldas Spotify väidetavalt mitukümmend tuhat laulu, mille lõi ja laadis Spotifysse muusikat genereeriv tehisintellekt Boomy. Eemaldatud laulude seas esines ka selliseid, mida kuulasid mitte inimesed, vaid robotid, vahendab Financial Times. Spotify ei tahtnud seda kommenteerida, kuid platvorm on paika seadnud reeglid, et võidelda niinimetatud võlts-voogedastamise vastu.

Boomy looja ja tegevjuht Alex Mitchell kommenteeris: «Meie ettevõte on täielikult igasuguse manipuleerimise või tehisliku voogedastamise vastu.» Boomys on tema sõnul paika pandud eraldi süsteem, mis võimaldab tuvastada kahtlast voogedastamist Spotifys ja teistes teenustes, kuid sellest hoolimata on niisugused pettused mingil määral edukaks osutunud.

Võlts-voogedastamine on tervet tööstust haaranud probleem, mis ulatub kaugemale lihtsalt tehisintellekti loodud muusikast. Prantsusmaal viidi läbi uuring, milles selgitati välja, et üks kuni kolm protsenti kogu riigis voogedastatud muusikast (sh teistel platvormidel kui Spotify) voogedastati hoopis robotite poolt, mis tähendaks, et 1 kuni 3 miljardit voogedastamist ei tulnud reaalsetelt inimestelt.

Isegi ilma tehisintellektita on võistlus kuulamiste nimel tihe. Spotifys, Apple Musicus ja Amazon Musicus on enam kui 100 miljonit laulu, mille seast paljusid laule ei kuula mitte keegi mitte kunagi. Nüüd, kui sellesse patta hakkab lisanduma tehisintellekti genereeritud muusikat, võib ette näha, et vähetuntud pärisartistide muusikani on veelgi raskem jõuda ning platvormidele hakkab sisse voolama tohutul hulgal väärtusetut võltsmuusikat.

The Weeknd.
The Weeknd. Foto: Rich Fury/AFP

Suur osa tehisintellekti loodud muusikast tundub ka vägagi usutav, sest alles eelmisel kuul ilmus Spotifysse võltslaul, kus masin imiteeris Drake'i ja The Weekndi hääli. See laul eemaldati platvormilt ruttu, kuid selline jäljendamine muutub üha sagedasemaks ja tabamatumaks. Väidetavalt lõid ühed petised uusi laule, kus kuuleb Frank Oceani häält, ja müüsid neid laule tuhandete dollarite eest.

Leidub ka artiste, kes on ise leidnud viise tehisintellekti siduda oma loominguga. Näiteks teatas muusik Grimes, et lubab inimestel luua tehisintellektiga laule, kus kõlab tema hääl, kuid sellisel juhul peab Grimes saama pool tuludest endale. Ühtlasi on laulja Holly Herndon loonud enda häälest arvutiversiooni, mis võimaldab tal laulda keeltes, mida ta tegelikult ei oska.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles