Viljandi Kultuuriakadeemia lavastajate diplomitöö etendub Tallinnas

Kultuuritoimetus
Copy
Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia tudengite lavastus «4avastajaDraamat».
Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia tudengite lavastus «4avastajaDraamat». Foto: Jürgen Joost

Laupäeval, 20. mail kell 19 etendub Tallinnas Von Krahli teatris Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia tudengite lavastus «4avastajaDraamat».

Lavastuse autorid ja etendajad on Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia lavastaja eriala viimase kursuse tudengid Alissija-Elisabet Jevtjukova, Anna Laura Alamets, Eliise Künnis ja Sebastian Talmar. Lavastuses võetakse luubi alla kunstnikuks kasvamise teekond. Uuritakse suhet publiku, ühiskonna, teatrimaastiku traditsioonidega. Tegemist on tunniajase performatiivse olemisega, kus lavastajad avavad oma filtri kaudu isiklikke küsimusi kasvamisest, otsimisest ja loomisest.

Lavastaja-etendaja Anna Laura Alamets kommenteeris protsessi nii: «Minu jaoks on väga armas, et see lavastus tähendab meile kõigile midagi erinevat, kuid samas midagi sarnast. Meil oli väga huvitav katsetada üksteise töötamise dünaamikaid, panna üksteist proovile või julgustada. Publiku ette jõuavad meie ühiselt läbikäidud teemad, küsimused ja kõhklused. Just tänu sellele, et me oleme nii erinevad, saime tabada midagi universaalset oma koha leidmise ja loomise kohta. Seega saab publik kaasa elada küll meie teekonnale, ent loodetavasti leida paralleele ka oma eriala ja tööga või saada julgust oma tee leidmiseks.»

Lavastaja-etendaja Alissija-Elisabet Jevtjukova rääkis lavastusprotsessist: «Minu jaoks on see lavastus kunstnike ja publiku vahelise dialoogi avamise üks esimesi samme. Me neli lavastajat kõik hingame justkui sama õhku ja oleme justkui samasuguse ehitusega hingamissüsteemiga… aga vot aju… see on juba teine asi. Ja meie publik… tahaks lihtsalt tunda-teadvustada selle ühe õhu hingamist ja teha see ka meeldivaks-huvitavaks kogemuseks. Minu jaoks on olnud põnevaim osa sellest projektist see, et ei olnud lihtsalt võimalik jääda oma mõttesse kinni. Isegi vist lähedale sellele jõuda ei olnud võimalik. Paistab see välja vaatajaile või mitte… ma tegelt usun, et küll.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles