Tants tehisjumalaga: eesti režissöör kirjutab filmi AI abiga

Ralf Sauter
, ajakirjanik
Copy
AI-koguperefilmi «Lapsmasin» režissöör Rain Rannu koos filmis tegutsenud koristusrobotiga.
AI-koguperefilmi «Lapsmasin» režissöör Rain Rannu koos filmis tegutsenud koristusrobotiga. Foto: Madis Veltman

Värskelt kinodesse jõudnud tehisintellektiteemalise koguperefilmi «Lapsmasin» režissöör Rain Rannu astus 2016. aastal suure sammu tehnoloogiaettevõtlusest filmitegemise juurde, kui linastus tema põlve otsas tehtud semukomöödia «Ameerika suvi». Rannu, kes vabal ajal ammutab tarkust filmiraamatutest ning kasutab oma uue stsenaariumi kirjutamisel ChatGPT nõuandeid, on ettevõtjakogemuse ja tehnoloogiateadmised toonud kavalalt filmitegemisse. Kaheksa aastat «Lapsmasina» kallal töötanud Rannu tunnistab, et tehisintellektist võib saada oht inimkonnale, kui meil kaob selle üle kontroll. Kuna tunneme juba «Ameerika suve» aegadest, siis sinatame.

«Lapsmasinat» vaadates ei oskaks arvatagi, et selle idee tuli sul tervelt kaheksa aastat tagasi, kui tehisintellektist veel nii palju ei räägitud.

2015. aastal lugesin populaarteaduslikke artikleid, sealhulgas Tim Urbani blogipostitusi tehisintellektiga seotud eksistentsiaalsest riskist. See äratas huvi, hakkasin kaevuma sügavamale AI-teemalisse kirjandusse ja korraga hakkas film mu peas tasapisi küpsema. Eksistentsiaalseks riskiks peetakse tänapäeval ka näiteks tuumakatastroofi või kliimasoojenemist. Samasuguseks potentsiaalseks ohuks peetakse üha rohkem tehisintellekti. Kõige mustema stsenaariumi järgi võib inimkond selle pärast välja surra.

Kui tõenäoliseks pead, et ühel hetkel sünnitame kõikvõimsa tehisolevuse, mis otsustab, et maailm oleks meieta parem?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles