ARSi kunstilinnakus toimub avatud ateljeede päev

Kultuuritoimetus
Copy
ARS kunstilinnak.
ARS kunstilinnak. Foto: Sander Ilvest

Reedel, 19. mail kell 16–20 toimub ARSi kunstilinnakus (Pärnu mnt 154, Tallinn) traditsiooniline avatud ateljeede päev, mil linnakus töötavate kunstnike ja disainerite uksed on lahti kõigile huvilistele. Kevadisel õhtupoolikul saab ateljeedes ja töökodades ringi vaadata, kohtuda loojatega ning nautida isetegemist töötubades, vaadata kunsti, kuulata muusikat ja teha sisseoste kunstnike stuudiotest.

Oma ukse avavad Albert Kerstna, Animakool, Arne Maasik, ARS Portselan, Craftrag, Elna Kaasik, Emma-Elfriide, Graafikakoda, IKIGI köitegaraaž, Julia Valtanen, Kärt Seppel, ARS keraamikakeskus, Kersti Karu, Liisa Kruusmägi, Margit Salk, Maria-Kristiina Ulas, Mariia Bonchuk, Mart Vainre, Märt Vaidla ja Tõnu Narro, Martin Buschmann, Mirgoods, Mokoko, Motokeskus, Roheline Kohvik, Sally Stuudio, Sandra Sirp ja Grisli Soppe-Kahar, Sigrid Luitsalu, Taavi Talve, Tartu kunstikool, Tehnikamuuseum ning Ubunoir (Gudrun ja Lauri Koppel).

Lisaks ateljeedes avanevatele kunstimaailmadele saavad kunstihuvilised 19. mail osa ka tervest reast näitustest. ARS Projektiruumis saab uudistada Eesti Kujurite Ühenduse näitust «Iga inimene on sündides kildudena laiali» nii omapäi kui kell 19 algaval kuraatorituuril. ARS Showroomi galeriis saab näha Marko Nautrase näitust «Aye», GÜ galeriis on avatud Lembe Rubeni «Tingimusteta armastuse õppetund». Stuudio 98 seintel on koha sisse võtnud «Aasta tekstiilikunstnik 2022» laureaadi Elna Kaasiku ja nominentide (Aet Ollisaar, Marilyn Piirsalu, Maryliis Teinfeldt-Grins) tööd.

Hoovimajas on avatud ateljeede päeva puhul võimalik vaadata Sally Stuudio õpilaste fotokursuse näitust «Mis mulle hetkel oluline on» ja heita ühtlasi pilk kunstikooli köögipoolele. Huvilistele on avatud ka Mihkel Ilusa ja Mihkel Masso artist-run-space Tehnika Muuseum.

Tarbekunstigaleriis avatud suvine keraamika näitusmüük toob huviliste ette nii käsitsi vormitud kui 3D-prinditud, elektri-, gaasi- või puupõletuses valminud keraamikateoseid; lisaks saab galeriis uudistada ja osta Eesti professionaalset klaasi- ja ehtekunsti. Maali-, graafika- ja fotovaliku leiab Galeriist 125.

Kunsti vaatamisele vahelduseks saavad nii suured kui väikesed kunstihuvilised proovida oma kätt ja silma mitmes töötoas. IKIGI köitegaraažis saab katsetada värvide, kujundite ja faktuuridega kliistripaberi töötoas ning vormistada tulemuse enda loodud kaanepaberiga märkmikuks. Graafikakoja tsüanotüüpia töötoas (kell 16–18, osalustasu 10 eurot, registreerimine kadri.toom@gmail.com) saab meistrite juhendamisel trükkida professionaalsete vahenditega põnevaid mitmevärvilisi ja -kihilisi kujundimaailmu; kell 19.30 toimub samas Lembe Rubeni kunstnikutuur ja paberlito trükkimine. Avatud ateljeede päeval on ARS kunstilinnaku ümbruskonnas liikvel ka Graafikakoja hulkuv trükipress, mida opereerib Mark Antonius Puhkan.

Animakooli töötoas saavad huvilised valmistada oma multika tegelaste loomisest kuni monteerimiseni. Tartu kunstikooli loomingulises «saatkonnas» (ruum 408) saab külastaja oma T-särgi või riidest koti isikupärasemaks disainida, Mirgoods korraldab rihma valmistamise töötoa (eelregistreerimine mirgoodsshop@gmail.com).

ARS Keraamikakeskus korraldab raku keraamika töötoa ja põletuspäeva kunstilinnaku hoovis, kus kõik võivad jälgida keraamika sündi selles Jaapani traditsioonilises tehnikas – töötoas (kell 16–20, osalustasu 10 eurot, registreerimine info@keraamikakeskus.ee) osalejad aga saavad eelpõletatud nõusid glasuurides meistrite abiga õhtuks unikaalse kunstiteose koju kaasa. Ka paljudes avatud ateljeedes saab nende nelja reedeõhtuse tunni kestel lisaks kunstniku ja tema loominguga tutvumisele elada kaasa tööprotsessile ning jälgida teoste sünnilugu.

Kohvi ja kehakinnitust saab avatud ateljeede päeval kunstikombinaadi kuldaegadest pärineva originaalsisustusega (autor Taevo Gans) Rohelises Kohvikus II korrusel.

Ürituse toimumist toetab Tallinna linn.

Kontakt: Jaanika Kikkas 56651858 ars@eaa.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles