Häda ja õnnetus! Kosmoserotid jälle röövkäigul

Hendrik Alla
, kultuuritoimetuse juht
Copy
«Kosmoserotid. Rottenroll»: vihikus tehakse nalja just sel määral, et lastel oleks lõbus ja vanematel mitte liiga igav.
«Kosmoserotid. Rottenroll»: vihikus tehakse nalja just sel määral, et lastel oleks lõbus ja vanematel mitte liiga igav. Foto: Näo Kirik

Kosmoses ei kuule keegi, kui sa juustu varastad. Ilmselt selle lootusrikka deviisi all startisid Asko Künnapi loodud Kosmoserotid 30 aastat tagasi Eesti Ekspressi tagakaanel.

Siiani on kosmilised närilised episoodiliselt ringi lennanud, aga maandusid nüüd eraldi 48-leheküljelises koomiksivihikus «Kosmoserotid. Rottenroll». See on varustatud autori enda, kirjanik Karl Martin Sinijärve, ajalehekujundaja Tarmo Rajametsa ja koomiksikunstniku ning kooliõpetaja Alar Pikkoraineni saatesõnadega. Viimane joonistab siiani Eesti Ekspressi Kranaati «Kosmosemuttide» koomiksit, mis sai inspiratsiooni just rottidest. Jah, vähetuntud evolutsiooniline kurioosum: mutid põlvnevad rottidest!

Žanriliselt kuulub Künnapi rotikoomiks popkultuuri mahukasse ja väärikasse kosmosevesterni maailma. See sai alguse 1950ndatel Ameerikas, kui publikul hakkas huvi kaduma teise maailmasõja ajal populaarsete superkangelaste koomiksite vastu. Pildivihikute tühimikku mahtusid taasavastatud Metsik Lääs ja värske kosmoseteema, mis omavahel ristusid ja andsid kümnendite viisi elujõulisi järglasi filmi-, telesarja- ja videomängumaailmas. Vaid säravamad neist: «Tähesõdade saaga», telesarjad «Firefly» ja «Lost in Space», jaapanlaste «Bebop Cowboy»; «Fallouti» ja «Borderlandsi» videomängud jt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles