Suur muusikapidu sai läbi! Just nii palju rahvast tuli tänavu Tallinn Music Weekile

Kultuuritoimetus
Copy
Elephants from Neptune'i kontsert Tallinn Music Weekil
Elephants from Neptune'i kontsert Tallinn Music Weekil Foto: Greta Sauter

Möödunud nädalal 10.–14. mail toimus Tallinnas 15. korda rahvusvaheline muusika- ja linnafestival ning muusikatööstuse konverents Tallinn Music Week (TMW). TMW muusikafestivalil esines 188 artisti 41 riigist ning konverentsil 173 muusika- ja kultuurivaldkonna professionaali kogu maailmast. TMW pileteid ja passe osteti kokku 44 riigist. Kokku kogus festival 18 032 külastust ning tõi Tallinna 1142 väliskülalist ja 2944 ööbimist linna majutusasutustes.

15. korda toimunud «uue muusika ja homsete mõtete festival» TMW täitis Tallinna kogu maailma muusikaga ning arutlustega muusikatööstuse oleviku ja tuleviku üle. Festival kutsus avastama UNESCO muusikalinna ja Euroopa rohelises pealinna tiitlit kandvat Tallinna läbi päevaste retkede kunstigaleriidest linnalavadeni ja Plaaditurust Putukaväilani.

Helen Sildna.
Helen Sildna. Foto: Konstantin Sednev

«Viimased kolm aastat on TMW kohanenud raskete oludega, vahetades pandeemia tõttu nii kuupäevi kui toimudes osaliselt ka Narvas,» kommenteerib TMW asutaja ja juht Helen Sildna. «Tunneme tiimiga, et see 15. TMW taaskehtestas end ühe olulisema uue muusika ja linnafestivalina Euroopas, tuues Tallinna sarnases mahus väliskülalisi, kui pandeemia eelsel ajal. Oleme leidnud kindla koha rahvusvahelise muusikavaldkonna aastakalendris ja uhked, et Eesti muusikat hinnatakse ühe kõrgemalt ning et meie muusikud ja muusikaettevõtted jõuavad aina rohkem ka rahvusvaheliste koostöödeni. Asume juba sel nädalal tööle järgmise festivali nimel!»

Kolmapäeval, 10. mail Telliskivi Loomelinnaku baaris Põhja Konn alanud TMW avas festivali ka uuele publikule, juhatades 11. mail Tallinna Kunstihoone Lasnamäe paviljonis sisse Eesti Kunstnike Liidu kevadnäituse. Festivali muusikaprogramm rändas 11.–13. mai õhtuil läbi Telliskivi Loomelinnaku, vanalinna, Kopli ja Noblessneri, ühendades kogu maailma artiste ja kõikvõimalikke žanre.

TMW 2023
TMW 2023 Foto: TMW pressimaterjal

Kokku esines kolmepäevases programmis 188 artisti 41 maalt Euroopast, Põhja- ja Lõuna-Ameerikast, Aafrikast ja Aasiast — Uganda Arsenal Mikebe raputavast rütmimasinast noorte heliloojate uudisteoste ettekandeini EMTA koorilt, Ukraina-Walesi kväär-duost tAngerine Cat Londoni düstoopiapopi artisti Pyra’ni ning Põhjamaade popi ja elektroonika saadikutest Graham Lake'ist ja Axel Thesleffist Made In Canada ja Africa NOW! esitlusõhtuteni. Žanriülene muusikaprogramm ulatus pärimusest digipopini, jazzist metalini ja RnB-st koorimuusikani, pannes rõhku globaalsete muusikatrendide kohalikele ilmingutele. 51% artistidest ja artistikollektividest sisaldasid naissoost või soo-ja seksuaalvähemuse esindajatest liikmeid

Erilise uhkusega tõi TMW esile Eesti muusika. Oma esitlusõhtuid korraldasid Eesti plaadileiblid Estonian Funk Embassy, Porridge Bullet ja TIKS rekords, muusikaüritused Viljandi pärimusmuusika festivalist Võnge Festivali ja Üle Helini, klubid Sveta Baarist HALLi, Philly Joe ja uue Paavli Kultuurivabrikuni ning muusikaorganisatsioonid Eesti Kooriühingust Fenno-Ugriani. 30. sünnipäeva tähistas festivalil Eesti uue muusika häälekandja Raadio 2.

Rita Ray esinemas Aastahiti galal.
Rita Ray esinemas Aastahiti galal. Foto: Konstantin Sednev

Kodumaiseid artiste oli kavas tervelt 91, nende seas populaarseid tegijaid nagu Rita Ray, Daniel Levi ja Karl Killing, oma žanreis ka rahvusvaheliselt ilma tegevad folgiuuendajad Duo Ruut, Puuluup, Mari Kalkun ja Tuulikki Bartosik, avangardpopi ja alternatiivse RnB artistid Mart Avi ja manna, müraroki bänd Shelton San, džässmuusikud Kadri Voorand ja Mingo Rajandi, Eesti-Šveitsi mutitalent Ingrid Lukas ning tulevikutegijad Borm Bubu ja maria kallastu.

Reedel, 12. mail avati Nordic Hotel Forumis kahepäevane TMW muusikatööstuse konverents kultuuriministri Heidy Purga ja TMW juhi Helen Sildna kõnede ning Euroopa Komisjoni kultuuri-, loovuse- ja spordivaldkonna juhi Georg Häuslerivideotervitusega. Avapaneelis arutleti, kuidas muusikasektor poliitikakujundajate vaatenurgast välja näeb ning kuidas muusikasektor saaks oma poliitilist esindatust tugevdada.

Koostöös Eesti muusika ekspordi- ja arenduskontori Music Estoniaga valminud konverentsiprogrammis käsitleti teemasid inimeste ja tehisintellekti koostööst digitaalse kirjaoskuse ning raadio- ja muusikahariduse tulevikuni. Konverentsil, millel osales 1212 muusika- ja kultuuritööstuse professionaali kogu maailmast, avati Euroopa Komisjoni algatuse «Music Moves Europe» (MME) nelja-aastane programm aruteluga Euroopa muusikaökosüsteemi jätkusuutlikust arendusest.

Sündmuse tipphetkede seas olid ettekanded digitaalse innovatsiooni ja tehisintellekti teemadel ning intervjuu Radioheadi kitarristi Ed O’Brieniga. Globaalse tehisintellekti ajastu muutuvaid «glokaalseid» identiteete analüüsisid festivalijuhid ja kuraatorid Indiast Eestini ning USA-st Tšehhini. Kuulamissessioonil hindasid rahvusvahelised muusikaajakirjanikud TMW artistide loomingut, tõstes muuhulgas esile Eesti muusika kõrget taset.

Tallinn Music Weeki avavastuvõtt Tallinna Kunstihoone Lasnamäe paviljonis
Tallinn Music Weeki avavastuvõtt Tallinna Kunstihoone Lasnamäe paviljonis Foto: Sander Ilvest

TMW linnafestivali kavas olid päevased tasuta linnalava kontserdid Viru Keskusest päikeseterrassini Telliskivi Loomelinnakus TMW infopunktiks kohandatud merekonteineri kõrval. Kunstiprogrammi keskmes olid Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskuse kureeritud galeriituur, kunstifestivali «Ma ei saa aru» raames avatud mahukad helikunstinäitused ja Eesti Kunstiakadeemia tudengite valgusinstallatsioonid.

Toimusid ka avalikud vestlused «Jutud», milles lisaks kohalikele aruteludele toimusid ka Manchesteri muusiku ja ajakirjaniku John Robbigooti subkultuuri antoloogia ning Laibachi fotomonograafia esitlused. Linnaprogrammi raames leidis aset ka lastelt-lastele minifestival, Plaaditurg ja rattaretk Putukaväilal. Terve festivali vältel aidati külastajail leida teed ka pealinna toidukultuuri maastikul Viru Toidutänavast vanalinna ja Põhja-Tallinnani.

TMW linnaroheluse rännakuid ja kogukonnavestlus toetas Tallinn – Euroopa roheline pealinn 2023.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles