Tükike ajalugu: Forgotten Sunrise annab legendaarsed salvestused välja vinüülil

Kultuuritoimetus
Copy
Forgotten Sunrise aastal 1993.
Forgotten Sunrise aastal 1993. Foto: Erakogu

Eesti ansambel Forgotten Sunrise kogub portaalis Hooandja tuge, et anda vinüülplaadil uuesti välja ajaloo esimene Eesti metalbändi poolt ilmunud CD-plaat ning ühtlasi ka esimene kodumaine metal-üllitis, mis ilmus väljaspool Eestit. 

Hooandjas kirjeldab bänd projekti eesmärki järgmiselt:

«Aastaks oli 1993, kui kolm karvast ja üks vähem karvane nolk suundusid legendaarsesse Linnahalli stuudiosse Elmu Värgi käe alla oma esimest demo «Behind The Abysmal Sky» salvestama. Andersi ema oli just selle tarbeks Soomest toodud väikese värviteleviisori maha müünud ning loovutas saadu oma teismelise poja suure unistuse tarbeks.

Demo sai üle ootuste hea ning levis kiirelt üle maailma. Kuulajaid leidus Maltalt Singapurini, rääkimata Skandinaaviast ja Baltikumist. Salvestus äratas tähelepanu ka noorele Soome plaadifirmale, kes soovis, et Forgotten Sunrise ruttu uuesti stuudiosse läheks, plaanitavat 7-tollist vinüülplaati salvestama.

Sama aasta lõpus saigi sedapuhku Indrek Patte tiiva alla mindud ning linti saadud neli värsket lugu. Nende kogupikkus ulatus pea 20 minutini ning seda oli liialt, et mahutada väikese vinüüli peale. Seega otsustati see välja anda uuel formaadil, milleks oli CD. Kõnealune plaadike oli ajaloo esimene Eesti metalbändi poolt ilmunud CD-plaat ning ühtlasi ka esimene kodumaine metal-üllitis, mis ilmus väljaspool Eestit.»

Alates 25 eurosest annetusest saavad toetajad oma rahalise panuse eest vastutasuks vinüüli, suurema hooandmise eest lisanduvad kinkepakettidele muud meened. 

Ansambel sõnab Hooandjas pakutava vahetuskauba kohta: «Oleme mõelnud igasuguseid huvitavaid pakette välja, et teil kõigil oleks midagi omale meelepärast sealt valida. Värvilisi vinüüle tuleb vaid 100 tk (musta värvi 200 tk) ning nad saavad olema sellised ilusad splatter-rohelised, mis harmoneeruvad kenasti uuenenud kaanepildiga.»

Algselt death metal'it viljelenud Forgotten Sunrise asutajaliikmed olid laulja Anders Melts ja basskitarrist Jan Talts. 1993. aastal sõlmiti leping plaadifirmaga Rising Realm Records ning järgmisel aastal andis bänd välja debüütplaadi «Forever Sleeping Greystones». 1996. aastal võttis Forgotten Sunrise muusikategemisel kasutusele arvutid ning hakati mängima varasemast oluliselt erinevat muusikat — deathbeat'i. 

Ansambli praegusesse koosseisu kuuluvad Anders Melts, Kadri Sammel ning Jaan Pullerits.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles