Fotografiskas näeb tõelise suurkuju näitust

Kultuuritoimetus
Copy
Olly ja Dolly õed (1925)
Olly ja Dolly õed (1925) Foto: Laszlo Moholy-Nagy

19. maist näeb Fotografiskas László Moholy-Nagy, ühe 20. sajandi silmapaistvaima modernistliku kunstniku fotonäitust «Valgusmäng». Näitus keskendub Moholy-Nagyle eelkõige kui kunstiuuendajale, kes kasutas kaamerat uudse nägemise instrumendina.

Moodsa tehnoloogia ja sotsiaalsete muutuste vastu huvi tundev kunstnik eksperimenteeris fotograafia, pimikuprotsesside ning montaažiga. Viis, kuidas ta jäädvustas jooni, kujundeid ja valgust, oli eelmise sajandi alguses erakordselt uuendusmeelne.

Ungaris sündinud László Moholy-Nagy (1895-1946) oli konstruktivismist mõjutatud teedrajav kunstnik, kes on tuntud oma radikaalsete ja eksperimentaalsete maalide, filmide ja fotode poolest ning püüdlusest valgustada elu, kunsti ja tehnoloogia vastastikust seotust.

Moholy-Nagy mõjutas Bauhausi õpetajana tervet põlvkonda kunstnikke ja disainereid. Fotopraktikas seadis Moholy-Nagy esikohale fotograafia alustala, valguse, uurimise. Tema eesmärk oli «maalida valgusega», tehes seda fotogrammide abil ning luues fotopilte ilma kaamerata, puhtalt valguse ja varju manipuleerimise abil. Uute perspektiivide ja kaameratehnikate abil muutus fotograafia kui lihtsalt dokumenteeriv meedium uudseid visuaalseid sensatsioone kujutavaks kunstivormiks.

Näitus koondab Moholy-Nagy esimesed katsetused fotomontaažis (fotoplastikas, nagu ta seda nimetas), fotogrammid, isiklikud pildid, värvifotod (sealhulgas haruldased pildid kunstnikust endast ja varem näitamata fotod tema skulptuuridest) ning kaks filmi aastast 1922 ning 1945.

«Fotografiska näituste valik täieneb suveks 20. sajandi kunstimaailma raputanud innovaatori Lazlo Moholy Nagy näitusega «Valguse mäng». On hea meel näidata kunstnikku, kes oli oma ajast ees – julge katsetaja erinevate tehnikate ja meediumitega ning mõjutas samal ajal meeletult ka kunstivaldkonna arengut, olles üks Bauhausi eestvedajatest», kommenteeris Fotografiska näituste juht Maarja Loorents.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles