OTSEÜLEKANNE ⟩ Kultuurieliit arutab kogukondade kestliku arengu võimalusi

Kultuuritoimetus
Copy

Haapsalu Kultuurikeskuses algab 19. mail kell 11 Eesti Kultuuri Koja aastakonverents «Muutunud kogukondlikud kultuurimaastikud». Konverentsil kuulutatakse välja Kultuuri Tegu 2022 laureaadid ja esitletakse äsja ilmunud raamatut «Igal vallal oma ooper: Eesti rahvamajade lugu».

Veebiülekannet vaadake siitsamast.

«On sümboolne, et just Haapsalus toimus Koja esimene aastakonverents «Mis on kultuuri väärtus?» 2014. aastal ning tänavune kümnes kultuurirahva kokkusaamine on taaskord Haapsalus,» ütleb Eesti Kultuuri Koja juhatuse liige Pille Lill. «Ei ole midagi olulisemat väikerahva püsimajäämisel kultuurist, kui rahva vaimsuse kandjast ning on hea meel, et Koda hoiab aktiivsena järjepidevat diskussiooni kultuuri jätkusuutlikkuse teemadel.»

Eesti Kultuuri Koja 2023. aasta konverents keskendub meie kultuuriruumi jätkusuutlikkuse hoidmisele ja arendamisele. Fookuses on kultuurielu keskuste - rahvamajade, muuseumide, huvi- ja väikekoolide ning loomeettevõtjate kestlik areng. Kogukondlik ja ökoloogiline eluviis vajab muutunud pandeemiajärgsel kriiside ajal (sõda Ukrainas, majanduslik surutis) teadlikku tegevust ning ühisel kandepinnal ja regionaalpoliitilisel tasandil lahenduste leidmist.

Kuidas mõjutavad kultuuriasutused ja koolid piirkonna arengut? Kuidas saab riik, tagades KOV-ide autonoomia ning toetada valdkonna eksistentsi ja arengut? Kes on kogukondade kultuurilise jätkusuutlikkuse alalhoidjad? Nendele küsimustele leiavad lahendusi ettekannetes kirjandusteadlane Maarja Vaino, keeleteadlane Indrek Park, arheoloog ja ajaloolane Mati Mandel, Kihnu pärimuskultuuri eestkõneleja Mare Mätas, Läti Ülikooli Liivimaa Instituudi direktor Valt Ernštreit, Setomaa pärimuskultuuri eestkõneleja Ülle Kauksi, koolijuhid Pille Kaisel ja Eha Jakobson ning kultuurisotsioloog Egge Kulbok-Lattik. Paneelides saavad sõna Veikko Luhalaid, Triino Lest, Kalle Vister ja Ülle Välimäe ning arutelusid juhivad Toomas Kiho, Ülle Juht ja Jaak Prozes. Poliitikute diskussiooni juhib Pille Lill, kus osalevad teiste seas Riigikogu Kultuurikomisjoni aseesimees Tõnis Lukas Isamaast, EKRE haridus- ja kultuuritoimkonna esimees Toivo Tasa ja Põhja-Pärnumaa abivallavanem Marko Šorin Keskerakonnast.

Konverentsil selguvad Kultuuri Tegu 2022 laureaadid. Auhinda antakse välja aastast 2014 koostöös Kultuuriministeeriumiga, kes toetab auhinnafondi 5000 euroga. Nominentideks osutusid Rasmus Puur Veljo Tormise töö jätkajana, Hiiumaa kontserdisari “Kassari Klassika”, Alo Põldmäe ja Vahur Kivistiku Klaverimuuseumi püsinäitus ning Dante Alighieri „Jumaliku komöödia“ täistõlke ilmumine eesti keeles, maalikunstnik Hando Tamm, vitraažikunstnik Dolores Hoffmann, mari rahvusest kunstnik ja kunstiõpetaja Zhanna Toht, baleriin Sandra Iva, flöödimängija Minna Emilia Vürst ja Eesti Arstiteadusüliõpilaste Seltsi kultuuriõhtute algataja Kätlin Kits.

Konverentsi toetavad: Eesti Kultuuriministeerium, Haapsalu linn, Eesti Kultuurkapital, Postimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles