Suri The Smithsi bassimees Andy Rourke

Kultuuritoimetus
Copy
The Smiths 1985. aastal. Vasakult paremale Andy Rourke, Morrissey, Johnny Marr ja Mike Joyce.
The Smiths 1985. aastal. Vasakult paremale Andy Rourke, Morrissey, Johnny Marr ja Mike Joyce. Foto: Paul Cox/Sire Records/Wikimedia Commons

Legendaarse indieansambli The Smiths basskitarrist Andy Rourke suri 59-aastaselt. Uudisest teatas sotsiaalmeedias kitarrist Johnny Marr.

Avalduses seisab: «Teatame sügava kurbusega Andy Rourke'i lahkumisest pärast pikka võitlust kõhunäärmevähiga. Andyt mäletavad tema tundjad lahke ja kauni hingena ning muusikafännid ülimalt andeka muusikuna. Palume sel kurval ajal privaatsust.»

Emotsionaalses postituses kõneleb Marr oma esimesest kohtumisest Andyga 1975. aastal, nad olid siis koolipoisid, kuid neist kujunesid kiiresti parimad sõbrad, kes käisid igal pool koos. «Kui olime viieteistkümneaastased, kolisin koos tema ja tema kolme vennaga tema majja ning sain peagi aru, et mu elukaaslane on üks neist haruldastest inimestest, kes kellelegi ei meeldi,» meenutab Marr.

Johnny Marr jätkab: «Andy ja mina veetsime kogu oma aja muusikat õppides, lõbutsedes ja töötades selle nimel, et saada parimateks muusikuteks, kes me olla saame. Tol ajal oli Andy kitarrimängija ja selles ka hea, kuid just siis, kui ta bassi kätte sai, leidis ta oma tõelise kutsumuse ja tema ainulaadne talent õitses.»

Johnny Marri sõnul mööduski nende teismeiga erinevates Lõuna-Manchesteri bändides enne, kui saavutasid tuntuse ansambliga The Smiths. Just Smithsi plaatidel leiutas Andy Rourke end bassimängijana uuesti.

«Olin kohal igal Andy mängul, igal The Smithsi seansil. Mõnikord olin seal produtsendina ja mõnikord lihtsalt tema uhke kaaslase ja ergutustüdrukuna. Tema mängimas vaatamine oli absoluutne privileeg ja tõeliselt vaatamisväärne. Kuid üks kord, mis alati meelde tuleb, oli see, kui istusin tema kõrval mikserilaua taga ja vaatasin, kuidas ta mängib bassi laulu «The Queen Is Dead». See oli nii muljetavaldav, et ütlesin endale: «Ma ei unusta seda hetke kunagi.»»

Rourke mängis bassi põhiosas The Smithsi kataloogist ning mängis muuhulgas ka The Smithsi sellistes hittides nagu «This Charming Man» ja «There Is a Light That Never Goes Out», millest mõlemad on Rourke'i julgelt meloodilise mängustiili klassikalised näited. Rourke jätkas mängimist ka The Smithsi esimehe Morrissey soololugudel pärast The Smitshi laialiminekut.

Lisaks mängis Rourke ka supergrupis Freebass koos kahe teise kuulsa Mancunia basskitarristi, New Orderi Peter Hooki ja Stone Rosesi Maniga, ning salvestas koos Sinead O'Connori, The Pretendersi ja Ian Browniga. Samuti oli Rourke grupis DARK koos Cranberriese vokalisti Dolores O'Riordaniga.

Andy Rourke 2006. aastal.
Andy Rourke 2006. aastal. Foto: Steve Parsons/The Wire/PA Images/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles