GALERII Nii palju päikeseprille! Veneetsia arhitektuuribiennaalil avati Eesti paviljon

Kultuuritoimetus
Copy

Eile, 19. mail toimus Eesti paviljoni «Kodupeatus» pidulik avamine, mille juhatas sisse loovtiimi etteaste. Veneetsia arhitektuuribiennaal on avatud 20. maist 26. novembrini. Ekspositsioon «Kodupeatus» jõuab aasta lõpus ka kodupublikuni. Vaata galeriid paviljoni avamisest ning allpool pilte paviljonist endast.

Avasündmusel astusid üles kuraatorid ning loovtiim. Kõnedega esinesid veel Kultuuriministeeriumi kunstide valdkonna asekantsler Taaniel Raudsepp, Eesti suursaadik Itaalias Paul Teesalu ja Eesti Arhitektuurikeskuse juht Hannes Praks. Eestit esindav ekspositsioon «Kodupeatus» käsitleb kinnisvara kättesaadavust ja kodu tähendust. Projekti kuraatorid on Aet Ader, Mari Möldre ja Arvi Anderson arhitektuuribüroost b210.

Koostöös Liisa Saaremäeli, Keithy Kuuspu (lavastajad), Jan Kaus (dramaturg), Kairi Mändla (stsenograaf) ja Markus Robamiga (helilooja) luuakse installatiivne lavastus, mis jõuab Eesti paviljoni külalisteni üheksa etenduskunstniku esituses. Üles astuvad Arolin Raudva, Kirill Havanski, Anumai Raska, Külli Teetamm, Eline Selgis, Paula Veidenbauma, Johhan Rosenberg ning lavastajad.

«Oma pikkuse tõttu ei saa kestvuslavastust kunagi algusest lõpuni valmis teha ja peensusteni lihvida. Seega jääb nii etendajatele kui külastajatele ruumi juhusteks ja üllatusteks ning säilib loomulik haprus ja meeldiv ebamugavus,» sõnas Arolin Raudva, kes on järjekorras esimene etenduskunstnik.

«Tunnetuslikult polegi tegu lavastusega ja etendamisega, vaid pigem jätkuva ruumiloomega, ruumis ja ruumiks olemisega. Eesti paviljoni atmosfääri mõjutab iga külaline, kes saavad ühtlasi ka selle ruumi osaks. See on huvitav dialoog, et kuidas me vastutame ruumi eest, mida endaga kaasas kanname, kuidas käitume kui meie ruumid kohtuvad või kui siseneme kellegi teise ruumi,» lisas Raudva.

XVIII Veneetsia arhitektuuribiennaali «The Laboratory of the Future» peakuraator on Lesley Lokko. Eesti paviljoni avamine toimub 18. mail. Veneetsia arhitektuuribiennaali on külastajatele avatud 20. maist 26. novembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles