Suri üks hinnatumaid Briti kirjanikke

Kultuuritoimetus
Copy
Martin Amis
Martin Amis Foto: PA Wire/PA Images

19. mail suri 73-aastaselt üks oma põlvkonna hinnatumaid Briti kirjanikke Martin Amis, vahendab BBC. Amise romaanidest on saanud kõige tuntumaks 1984. aastal ilmunud «Raha» ning «Londoni väljad» (1989).

50 aastat kestnud karjääri jooksul kirjutas Amis 14 romaani, mitu mitteilukirjanduslikku raamatut, paar stsenaariumi ning memuaarid. 1949. aastal sündinud Amise isa oli romaanikirjanik ja poeet Kingsley Amis.

Olles lõpetanud Oxfordi ülikooli, otsustas noorem Amis käia isa jälgedes. Tema debüütromaan «The Rachel Papers» ilmus 1973. aastal ning tõi noorele Martin Amisele Somerset Maughami auhinna. 80ndate lõpus valmis selle raamatu põhjal ka film.

Samal ajal alustasid karjääri ka suure eduni jõudnud kirjanikud Salman Rushdie, Ian McEwan ja James Fenton, kelle värvikas stiil ning hääl elavdasid Briti kirjandusmaastikku ja inspireerisid tervet põlvkonda noori kirjanikke.

Paris Review'le antud intervjuus ütles Martin Amis kord oma romaani «Raha» kohta: «Süžee on oluline vaid krimkades. «Raha» on hääleromaan. Kui romaanis hääl ei toimi, on kehvasti.»

Lahkunud Martin Amist jäi meenutama Salman Rushdie, kes ütles New Yorkerile: «Tal oli kombeks öelda, et ta tahtis endast maha jätta terve riiulitäie raamatuid, et kõigile öelda: «See riiul olengi mina.» Nüüd on tema hääl vaikinud. Tema sõbrad jäävad teda igatsema. Aga meile jäigi temast riiul.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles