UUED FILMID KINOLEVIS Nii ägedalt pole kinolinal ammu kihutatud!

Ralf Sauter
, ajakirjanik
Copy
Lola Quivoroni debüütmängufilmis «Rodeo» riskivad eluga reaalsed mootorratturid
Lola Quivoroni debüütmängufilmis «Rodeo» riskivad eluga reaalsed mootorratturid Foto: Filmikaader

Postimehe kultuuritoimetuse iganädalane filmirubriik «Uued filmid kinolevis» vaatab otsa värskelt kinolevisse jõudnud filmidele. Ühtlasi annab ajakirjanik ja filmikriitik Ralf Sauter soovituse, mida tasuks vaatama minna. See nädal on suuresti uute «Kiirete ja vihaste» päralt, kuid füüsikaseadusi ignoreeriva automäruli kõrvalt leiab ka väiksema pärli Marokost ning ühe teisegi kihutamisfilmi.

Soovitus: «Sinine kaftan» («Le bleu du caftan»)

Maroko poolt Oscari nominatsioonile esitatud draama «Sinine kaftan» keskmes on abielupaar Halim ja Mina, kes kahekesi peavad Marokos kaftanipoodi. Halimi igapäevaseks tööks on valmistada kauneid rõivaid, tema naine Mina aga tegeleb klientidega, kellel on tikandite ja suuruse osas sageli väga kindlad nõudmised. Et tööd on palju, võtab abielupaar appi õpipoisi Youssefi, kelle vastu Halimil tekivad tunded ja nii tekib kaftanipoes ootamatu kolmnurk. «Sinine kaftan» on empaatiline ja tundlik film, milles kohtuvad kultuurilised traditsioonid ja armastuse keerdkäigud. See lugu võimaldab ehedat sissevaadet Maroko igapäevaellu, kus homoseksuaalsust hukka mõistetakse, aga näitab ka hästi, kuidas mõistmise ja siirusega on võimalik inspireerida oma tunnetega pahuksis inimest õigesse suunda liikuma. Kõige tipuks räägib see lugu ka raskest haigusest ning lähedase kaotusest, nii et vaatajatel on kinosaalist lahkudest palju, mida südames lahti pakkima hakata.

«Kiired ja vihased X» («Fast X»)

«Kiirete ja vihaste» kümnendas osas (jah, see seeria ei taha lõppeda!) kohtume taas kangelasliku autohullu Dominic Toretto ja tema kaaslastega, kes seekord peavad rinda pistma eikusagilt välja ilmunud kättemaksuhimulise kurjami Dante Reyesiga (Jason Momoa). Saaga tulihingelistele fännidele leidub kümnendas osas kõvasti nostalgilist äratundmisrõõmu, sest erinevates maailma linnades toimuvas loos naaseb terve hulk eelmistest osadest tuttavaid tegelaskujusid. See on tervelt 340 miljoni dollari suuruse eelarvega spektaakel, mis «Kiirete ja vihaste» parimate traditsioonide kohaselt eirab kõiki füüsikareegleid ning serveerib veelgi ajuvabamat mürglit, kui varasemalt nähtud. «Kiired ja vihased X» teeb ühtlasi selle seeria mitmeosalise finaali avapaugu.

«Rodeo»

Uskuge või mitte, aga «Kiired ja vihased X» polegi ainus kihutamisest ja mootorihullusest rääkiv film, mis reedel kinodesse jõudis. Režissöör Lola Quivoroni debüütmängufilmi «Rodeo» keskmes on Prantsusmaa motikahullud, keda ei kehasta mitte näitlejad, vaid pesuehtsad mootorratturid. See on atmosfääriline ja vaikne, lausa unenäoline film, mida vaadates võivad kergesti meenuda Larry Clarki noortefilmi «Kids» toores naturalism ning Julia Ducournau õudusfilmi «Titaan» lihalik sürreaalsus. 

«Seksi lõpp» («The End of Sex»)

Toronto filmifestivalil esilinastunud «Seksi lõpp» on särtsakas suhtekomöödia Emily Hampshire'i ja Jonas Chernickiga peaosas. Nad kehastavad Emmat ja Joshi, kes on lapsi kasvatades unustanud teineteise. Otsustanud lapsed vahelduseks laagrisse saata, on terve kodu järsku nende päralt ja nii saavad nad nautida voodirõõme nii palju, kui hing ihaldab. Paraku avastavad nad, et armuelu pole enam nii kirev ja tuline, kui vanasti. Pärast esialgset paanikahoogu otsustab aga tegus paar haarata härjal sarvist ja suunata oma paarisuhe ja seksielu tagasi kunagiostele kirglikele rööbastele. Seda üsnagi ootamatute tagajärgedega... 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles