Bruce Springsteeni 2023. aasta maailmaturnee: kas ühe ajastu lõpp?

Ralf Sauter
, ajakirjanik
Copy
Bruce Springsteen oma legendaarse bändiga 2023. aastal Barcelonas
Bruce Springsteen oma legendaarse bändiga 2023. aastal Barcelonas Foto: Pau Venteo/Contacto via ZUMA Press/Scanpix

Töölisklassi, tänavakangelaste ja romantikute iidoliks sirgunud rokilegend Bruce Springsteen pöördus oma legendaarse ja lahutamatu E Street Bandiga selle aasta veebruaris uuele maailmaturneele, mis on tema esimene tuur üle kuue aasta. Kui aastatel 2016–2017 maha peetud «The River Touril» tähistati Springsteeni 1981. aasta topeltalbumi «The River» 35. sünnipäeva tõeliselt energiliste sõudega, siis tänavuse tuuri eleegilisest lauluvalikust kajab vastu hüvastijätu kibemagus sosin. Kas on võimalik, et tänavune maailmaturnee jääb Springsteeni viimaseks koos E Street Bandiga?

Kui Bossina tuntud Springsteen tänavuse tuuri välja kuulutas, imestasid nii mõnedki fännid, kas 70ndatesse jõudnud muusikul on endiselt sama palju rammu kui näiteks 2016. aastal, kui Springsteen juhtumisi andis Philadelphias ühe oma karjääri pikima kontserdi, püsides bändiga laval üle nelja tunni. See kontsert venis nii pikaldaseks Springsteeni ebatavaliselt nostalgilise tuju tõttu: «Sõrmuste isanda» väärilise õhtu esimeses pooles laulis rokilegend nimelt bobdylanlikult sõnaohtraid laule oma kahelt kõige esimeselt albumilt «Greetings from Asbury Park, N.J.» ja «The Wild, the Innocent & the E Street Shuffle».

Sarnaselt kadestusväärses vormis on Springsteen ka sel aastal, andes endale omaselt kolmetunniseid kontserte. Jätkuvalt keeldub Springsteen kõrge ea tõttu fännide ees hinnaalandust tegemast. Boss pole vist siiani avaldanud kõiki oma hea tervise saladusi (ehkki hiljuti lehvitas meedia muusikasõprade nina ees pommuudist, et Springsteen ei söö õhtusööki), aga tähelepanuväärsel kombel jõuab ja tahab Springsteen isegi 73-aastaselt igal õhtul esitada rahvale peaaegu kolmkümmend laulu järjest. Ta on hall, mitte enam silmatorkavalt musklis, aga sellegipoolest vitaalne, ja kui õhtu jõuab seksika monstrum-lauluni «Rosalita (Come Out Tonight)» plahvatab kogu bändist välja just selline energia, nagu Springsteenilt ja E Street Bandilt ootaks. 

Praeguse tuuri käigus on Springsteen aga jäänud kindlaks üsna muutumatule lauluvalikule ning hoidunud fännide laulusoovidele vastu tulemast. Minevikus pole paljudel tuuridel olnud ebatavaline, et Springsteen korjab kontsertide ajal kokku papitükkidele kirjutatud laulusoove ning kannab need ette meelevaldselt, sageli täiesti improvisatsiooniliselt. Meenutagem, kuidas 2009. aastal Milwaukees esinedes hakkas Springsteen keset kontserti bändile õpetama, mismoodi käib tema laul «Living Proof», et esitada seda äsja isaks saanud fännile. Kuigi esitus algas trummar Max Weinbergi kõhkleva õlakehitusega, sai bänd selle imekauni laulu kollektiivse esitamisega suurepäraselt hakkama!

Sel aastal esineb Springsteen palju kindlama fookusega. Tänavustele kontsertidele komplekteeritud laulud annavad eneseteadlikult nostalgilise läbilõike pool sajandit kestnud karjäärist. Väga kaugele minevikku vaatab ta sel džässiliku «Kitty’s Backi» kui ka lõbusa «The E Street Shuffle’iga» (üks mu isiklikke lemmikuid!) oma 1973. albumilt «The Wild, the Innocent & the E Street Shuffle». Mõistagi on turvaliselt esindatud on ka tuttavad hitid «Born to Run» ja «Dancing in the Dark» tema karjääri suurimatelt albumitelt, aga ka mõtisklevamad palad Bossi suurepäraselt 2020. aasta albumilt «Letter to You» ning «Nightshift» tema magusalt soulialbumilt «Only the Strong Survive».

Just «Letter to You» pealt välja valitud lugudega vaatab Springsteen sel tuuril mõtisklevalt, aga usaldavalt oma bändi poole, kes talle aastakümneid järgnenud on. Kontsertidel kõlavad «Ghosts», «Letter to You», «Last Man Standing» ja «I’ll See You in My Dreams». Nende lugude kaudu mälestab Boss rokivaimudeks saanud lahkunud bändikaaslasi ning avaldab austust neile, kes sellel teekonnal veel püsivad, olgu selleks kauaaegne sõber Steven van Zandt või kitarristist abikaasa Patti Scialfa. Tänavustele kontsertidele panebki Springsteen punkti vaiksevõitu «I’ll See You in My Dreams'iga», milles väljenduvad hüvastijätt ja igatsus: «I got your guitar here by the bed / All your favorite records and all the books that you read / And though my soul feels like it's been split at the seams / I'll see you in my dreams…».

Springsteen 2023. aastal Itaalias
Springsteen 2023. aastal Itaalias Foto: IMAGO/Gruppo LiveMedia

Mis puudutab Bruce Springsteeni ja E Street Bandi, kõlab see tuur nagu ühe ajastu lõpp, ja ei ole välistatud, et tulevikus paneb Springsteen oma karjäärile punkti hoopis introspektiivsete akustiliste kontsertidega, nagu aastate eest Broadwayl esinedes. Oma fännide ette astumisest ei väsi ta mitte mingil juhul – olgu tõestuseks armastuslaul «My Love Will Not Let You Down», millega Springsteen on sellelgi tuuril joviaalselt mitut kontserti alustanud, justkui meenutades pühalikku lubadust jääda oma kuulajaskonnale alati truuks. Juba kuu aja pärast, muide, saab Bossi näha Rootsis ja Norras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles