Kärpekirves teatrite kohal: riigitoetus võib kolmandiku väheneda (1)

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Vanemuise teatri juht Kristiina Alliksaar
Foto Margus Ansu, Tartu Postimees
Vanemuise teatri juht Kristiina Alliksaar Foto Margus Ansu, Tartu Postimees Foto: Margus Ansu

Kõigi Eesti teatrite riiklik toetus võib väheneda 30 protsenti, sest kultuuriministeerium kavandab rahastamise korras suurt muudatust.

Et kõik lihtsalt ära rääkida: seni on teatrite rahastamisel arvestatud kokkuleppeliselt, et keskmiselt on vaja kümme näitlejat, et teha aastas kolm uuslavastust või anda aastas sada etendust. See on tinglik arvestus. Ühe näitleja kohta on vaja kaks ja pool tehnilist töötajat. Ühesõnaga, inimesi on vaja palju, et suures teatrimajas võiks õhtul tuled kustuda ja eesriie tõusta.

Nüüd tahab kultuuriministeerium rahastamist muuta nii, et trupis on seitse inimest ning järelikult on kolmandiku võrra vähem ka tehnilisi töötajaid ja muid inimesi. Kui on vähem inimesi, on ka riigi toetus väiksem. Kui enne oli ühe tingliku trupi suurus koos kõigi abitöötajatega 35 inimest, siis edaspidi on 25.

«Muudatust võib näha kui ettepanekut või vähemasti võimalust kärpida järgmisel aastal kõigi Eesti etendusasutuste tegevustoetust 30 protsenti,» kommenteeris Tallinna abilinnapea Kaarel Oja (SDE).

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles