VIDEO ⟩ Pisarateni liigutatud Harrison Ford võttis Cannes'is vastu elutööauhinna

Kultuuritoimetus
Copy
Harrison Ford võttis Cannes'i filmifestivalil vastu elutööauhinna
Harrison Ford võttis Cannes'i filmifestivalil vastu elutööauhinna Foto: VALERY HACHE / AFP

16. mail algas 76. Cannes'i filmifestival, mille seekordsest võistlusprogrammist leiab uued filmid Aki Kaurismäelt, Wes Andersonilt, Ken Loachilt, Wim Wendersilt ja mitmelt teiselt hinnatud režissöörilt. Cannes'is esilinastus ka 30. juunil Eesti kinodesse jõudev «Indiana Jones ja saatuse seier», mille lõppedes vallandus Cannes'is nii südantsoojendav aplaus, et viiendat korda Indiana Jonesiks kehastunud Harrison Ford oli pisarateni liigutatud. Enne filmi anti talle üle ihaldatud elutööauhind.

Enne filmi algust kutsus Cannes'i filmifestivali juht Thierry Frémaux Harrison Fordi lavale ning ekraanil mängis lühike tagasivaade Harrison Fordi mälestusväärsematele filmirollidele. Fordile anti üle elutööauhind ning kõnes väljendas Ford kirjeldamatut tänutunnet.

«Olen sügavalt liigutatud,» ütles Ford publikule. «Öeldakse, et kui oled suremas, siis näed oma elu silme eest läbi jooksmas. Seda ma just praegu nägingi. Väga suurt osa enda elust, kuid mitte tervet elu.» Ford avaldas tänu ka oma abikaasa Callista Flockhartile. «Ta on alati toetanud mu kirge ja minu unistusi. Olen väga tänulik.» Lõpetuseks tänas Ford publikut. «Armastan teid ka väga. Aga nüüd peaksite kindlasti mu filmi nägema. See hakkab siinsamas mu selja taga jooksma. Ma nüüd astun eest ja tänan veel kord suure au eest.»

Seejärel linastus «Indiana Jones ja saatuse seier», mille lõppedes kõlas saalis viie minuti pikkune aplaus ning Ford pidi võitlema pisaratega. 80-aastane Ford on öelnud, et see jääb tema viimaseks korraks Indiana Jonesi kehastada. «Nüüd on kõik,» on Ford kostnud. «Rohkem ma inimeste naudinguks ümber ei kuku.»

Cannes'i esilinastuse järel toimunud pressikonverentsil tunnustas Harrison Ford ka tehnoloogiat, millega ta viiendas Indiana Jonesi filmis nooremaks muudeti. «Täpselt selline ma kunagi välja nägingi. Lucasfilmil oli nooremast minust sadu vanu pilte ja minu noorendamine oli teadusliku täpsusega läbi viidud kaevandamise tulemus. Aga ennast nooremana nähes ei soovi ma olla jälle see tüüp. Ma olen oma vanusega rahul. Võiksin praegu surnud olla, aga ometi ma jätkuvalt töötan,» rääkis Ford.

Cannes'i filmifestival kestab 27. maini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles