Meeleheitel kirjanikust koduperenaine

Alvar Loog
, toimetaja
Copy
Sylvia Plath
Sylvia Plath Foto: Erakogu

Täna algava kirjandusfestivali HeadRead raames reedel Tallinnas esinev rootsi kirjanik Elin Cullhed (snd 1983) avaldas kaks aastat tagasi romaani «Eufooria», mis räägib USA luuletaja Sylvia Plathi (1932–1963) vara ja traagiliselt lõppenud elu viimasest aastast. Mullu pälvis teos Rootsi väärikaima kirjandusauhinna ning ilmus tänavu ka eesti keeles.

Veel enne lugema hakkamist tekib paljudel lugejatel ilmselt ajalooline paralleel Michael Cunninghami romaaniga «Tunnid» (1998, e.k 2003 ja 2008) – teosega, mis kirjeldab muu hulgas Virginia Woolfi (1882–1941) elu viimaseid, enesetapule eelnenud tunde.

Ja seda igati õigustatult, sest Woolf ja Plath on paljude (sealhulgas ka akadeemilise kirjandusloo) silmis vastavalt 20. sajandi ingliskeelse kirjanduse suurim naisprosaist ja suurim naisluuletaja. Enesetapp on saanud osaks mõlema legendist ning sekkub semiootilise agendina aktiivselt nende loomingu turundus- ja tõlgendusprotsessidesse. Otsapidi kuni selleni, et seda totaalset tegu ennast nähakse kunstilise (ja seega pooleldi kontseptuaalse) aktina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles