Vintske kirjanik: jõhkra rünnaku üle elanud Salman Rushdie kirjutab jälle

Kultuuritoimetus
Copy
75-aastane Rushdie on pärast mullust rünnakut hakanud taas kirjutama
75-aastane Rushdie on pärast mullust rünnakut hakanud taas kirjutama Foto: Pool/i-Images via ZUMA Press / Scanpix

Kui Salman Rushdie möödunud aastal New Yorgis hirmsa noarünnaku üle elas, kartsid tema fännid hetkeks, et võib-olla ei jää «Saatanlikke värsside» autor elamagi. Rushdie aga taastus, ehkki jäi paremast silmast pimedaks. Nüüd anti talle Windsori lossis üle orden Order of the Companions of Honour ning Rushdie väitis, et kirjutab taas.

Teisipäevasel uhkel tseremoonial sai 75-aastane Rushdie kohtuda printsess Anne'iga, kes kirjaniku sõnul on «äärmiselt lahke». Ühtlasi tõdes Rushdie, et tõeline au on saada tunnustust terve elu kestnud töö eest. Küsimusele, millal võiks ilmuda tema järgmine romaan, aga kindlat vastust anda ei osanud. Kahtlemata on tema töötempo pussitamise tagajärjel raugenud, sest Rushdie ei näe enam paremast silmast, samuti ei saa ta enam kasutada paremat kätt. 

Salman Rushdie pussitamises süüdistatav Hati Matar kohtusaalis.
Salman Rushdie pussitamises süüdistatav Hati Matar kohtusaalis. Foto: LINDSAY DEDARIO

Rushdiet pussitas umbes kümme korda 24-aastane New Jersey osariigist pärit Hadi Matar. Rünnak toimus Erie järve lähistel asuva haridusühenduse Chautauqua Institution ruumides, kus kirjanik oli alustamas loengut loomingulisest vabadusest ja sellest, kuidas USA on pakkunud pelgupaika temasugustele kirjanikele nagu tema, keda nende loomingu tõttu on ähvardatud. 

Rushdie on tapmisähvardusi saanud 1988. aastast, kui ilmus tema romaan «Saatanlikud värsid», mis mitmete moslemite silmis solvab prohvet Muhamedi ja islami. Iraani usuliider ajatolla Ruhollah Khomeini andis omal ajal välja lausa käsu, millega ärgitas moslemeid Rushdiet tapma, ja pani välja kolme miljoni dollari suuruse pearaha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles